Stiri

Greutatea la naștere și markerii de risc

Greutatea la naștere și markerii de risc pentru diabetul

01/03/2015

Apple Watch va avea functie de monitorizare a glicemiei diabeticilor

Pacienții cu diabet care folosesc instrumente de măsurare a

Acut

descrie ceva care se apare brusc și pentru o perioadă scurtă de timp. Termen opus: cronic.


Albuminuria

condiția în care în urină se găsește o cantitate de albumină (o proteină) mai mare decât normal. Albuminuria poate fi semn de nefropatie (afecțiune renală).


Calorie

unitatea de măsură a energiei din alimente. Carbohidrații, proteinele, grăsimea și alcoolul aduc calorii în organism. Carbohidrații și proteinele au 4 calorii per gram, grăsimea are 9 calorii per gram, iar alcoolul 7 calorii per gram.


Carbohidrați

sunt nutrienți de bază din alimente. Se găsesc mai ales în paste făinoase, unele legume și fructe, în produsele lactate și în dulciuri. Planificarea meselor pentru persoanele cu diabet se bazează pe numărul de carbohidrați din alimente.


Celulă beta

celula din pancreas în care se produce insulina.


Colesterol

un tip de grăsime produsă de ficat și care se măsoară în sânge. De asemenea, anumite alimente conțin colesterol. În organismul uman, colesterolul intră în componența pereților celulari și hormonilor.


Diabet gestational

creșterea glicemiei diagnosticată în timpul sarcinii.


Glicemie

cantitatea de glucoză (zahăr) în sânge. Se măsoară în mg/dl.


Glucometru

dispozitiv portabil care este folosit de persoanele cu diabet pentru a măsura nivelul de glucoză din sânge. După ce se înțeapă ușor pielea cu un ac fin, se pune o picătură de sânge pe un test care este introdus în aparat. Monitorul glucometrului afișează un număr care reprezintaă valoarea glicemiei.


Hemoglobina A1C

un test care arată nivelul mediu de glucoză în sânge în ultimele 2-3 luni. Hemoglobina este o componentă a celulelor roșii din sânge (hematii), care transportă oxygen către celule. În fluxul sanguin, hemoglobina se poate lega de glucoză. Hemoglobina A1C (numită și hemoglobina glicozilată) se corelează cu cantitatea de glucoză legată de hematii, în mod direct proportional cu cantitatea de glucoză din sânge. Valoarea hemoglobinei A1C este un indicator al controlului diabetului pe o perioadă de timp. Valorile crescute se asociază cu un control defectuos al diabetului.


Vocabular

Rezistența la insulină

Reprezintă una din cauzele importante ale diabetului de tip 2. Apare atunci când organismul nu răspunde adecvat la ac ...

Citeste mai departe

  • Blogroll