Acut
descrie ceva care se apare brusc și pentru o perioadă scurtă de timp. Termen opus: cronic.
Albuminuria
condiția în care în urină se găsește o cantitate de albumină (o proteină) mai mare decât normal. Albuminuria poate fi semn de nefropatie (afecțiune renală).
Calorie
unitatea de măsură a energiei din alimente. Carbohidrații, proteinele, grăsimea și alcoolul aduc calorii în organism. Carbohidrații și proteinele au 4 calorii per gram, grăsimea are 9 calorii per gram, iar alcoolul 7 calorii per gram.
Carbohidrați
sunt nutrienți de bază din alimente. Se găsesc mai ales în paste făinoase, unele legume și fructe, în produsele lactate și în dulciuri. Planificarea meselor pentru persoanele cu diabet se bazează pe numărul de carbohidrați din alimente.
Celulă beta
celula din pancreas în care se produce insulina.
Colesterol
un tip de grăsime produsă de ficat și care se măsoară în sânge. De asemenea, anumite alimente conțin colesterol. În organismul uman, colesterolul intră în componența pereților celulari și hormonilor.
Diabet gestational
creșterea glicemiei diagnosticată în timpul sarcinii.
Glicemie
cantitatea de glucoză (zahăr) în sânge. Se măsoară în mg/dl.
Glucometru
dispozitiv portabil care este folosit de persoanele cu diabet pentru a măsura nivelul de glucoză din sânge. După ce se înțeapă ușor pielea cu un ac fin, se pune o picătură de sânge pe un test care este introdus în aparat. Monitorul glucometrului afișează un număr care reprezintaă valoarea glicemiei.
Hemoglobina A1C
un test care arată nivelul mediu de glucoză în sânge în ultimele 2-3 luni. Hemoglobina este o componentă a celulelor roșii din sânge (hematii), care transportă oxygen către celule. În fluxul sanguin, hemoglobina se poate lega de glucoză. Hemoglobina A1C (numită și hemoglobina glicozilată) se corelează cu cantitatea de glucoză legată de hematii, în mod direct proportional cu cantitatea de glucoză din sânge. Valoarea hemoglobinei A1C este un indicator al controlului diabetului pe o perioadă de timp. Valorile crescute se asociază cu un control defectuos al diabetului.
Vocabular
Rezistența la insulină
Reprezintă una din cauzele importante ale diabetului de tip 2. Apare atunci când organismul nu răspunde adecvat la ac ...