Un potențial remediu pentru diabet
28/01/2014Cercetători din SUA și Israel au reușit să replice celulele beta din pancreasul uman – celulele responsabile de producerea hormonului crucial pentru corpul uman: insulina – la un șoarece în care au fost transplantate celulele donate. Celulele proaspăt replicate prezintă caracteristici ale celulelor beta mature și un răspuns fiziologic la glucoză.
Rezultatele acestui experiment au implicații atât în diabetul de tip 1 cât și în cel de tip 2. În diabetul de tip 1, celulele beta sunt distruse de sistemul imunitar al pacientului și astfel refacerea lor trebuie asociată cu o metodă de prevenție a distrugerii acestora. Similar, reducerea numărului de celule beta funcționale contribuie la apariția diabetului de tip 2, astfel că, în principiu, restaurarea celulelor beta ar îmbunătăți evoluția în ambele forme de diabet.
Ideea studiului a pornit de la nou-născuții cu o afecțiune foarte rară dar bine cunoscută, numită hiperinsulinism, în care celulele beta produc prea multă insulină – exact opusul diabetului. Nivelurile glicemiei la acești bebeluși sunt prea scăzute. La aproximativ o treime dintre acești bebeluși majoritatea celulelor beta pancreatice sunt normale dar o mică parte dintre aceste celule au o deficiență de o proteină numită p57, din cauza unei mutații care apare într-o singură celulă sau în câteva celule beta în timpul dezvoltării fetale. Proteina p57 este un inhibitor al ciclului de dezvoltare celulară și astfel prin eliminarea ei se accelerează replicarea celulei beta, creând o clonă mare de celule beta în pancreas, care secretă prea multă insulină.
După trei săptămâni de studiu echipa a observat că celulele beta din grefa de celule umane aveau o rată de replicare de cel puțin trei ori mai mare decât ale celor de control fără supresie de p57.
De asemenea, noile celule beta produceau și alte proteine observate în celule normale mature la om: insulină, PDX1 și aveau un influx normal de calciu indus de glucoză, așa cum se așteaptă de la celulele beta funcționale.
Datele arată că până și celulele beta de la donatori umani mai bătrâni, care în mod normal au celule care nu se replică, pot fi “păcălite” să se dividă păstrând proprietățile celulelor beta mature, ceva ce în trecut era considerat imposibil de mulți cercetători.
În 10-15 ani probabil că medicii vor putea administra pacienților cu diabet un tratament care să acționeze exclusiv asupra celulelor beta și care să livreze molecule care să suprime acțiunea p57, stimulând astfel producția de celule beta și a insulinei și poate chiar vindeca diabetul.
http://www.medicalnewstoday.com/releases/271395.php