Stiri

Greutatea la naștere și markerii de risc

Greutatea la naștere și markerii de risc pentru diabetul

01/03/2015

Apple Watch va avea functie de monitorizare a glicemiei diabeticilor

Pacienții cu diabet care folosesc instrumente de măsurare a

Sindromul medabolic este influențat de obiceiuri nesănătoase din copilărie

05/03/2014

Cercetători din Suedia raportează o legătură între incidența sindromului metabolic la adulți și tipul de mic dejun pe care acei adulți l-au luat în copilărie.

Există multe dovezi că micul dejun este cu adevărat cea mai importantă masă a zilei. Studiile arată că un mic dejun bogat poate crește ferilitatea la femei cu sindrom ovarian polichistic, poate scădea riscul de boli de inimă, diabet și tensiune arterială.

Mai mult, omiterea micului dejun pare să crească pofta pentru mâncăruri bogate în calorii pe parcursul zilei. Unele studii sugerează că micul dejun regulat ajută la scăderea IMC (idexului de masă corporală) deși acest lucru este contestat de unii cercetători.

Ce este sindromul metabolic?

Sindromul metabolic este un termen comun pentru o serie de factori de risc asociați cu boli de inimă, diabet și atac cerebral. O persoană este diagnosticată cu sindrom metabolic dacă prezintă trei sau mai mulți factori:

  • circumferință abdominală mare (măsurată în talie)
  • nivel crescut al trigliceridelor
  • un nivel scăzut de HDL-colesterol
  • tensiune arterială mare
  • glicemie mare

Efectele micului dejun în copilărie asupra adultului

În acest studiu – realizat de cercetători de la Universitatea Umea din Suedia și publicat în jurnalul Public Health Nutrition – un grup de elevi suedezi au fost întrebați despre ce au mâncat la micul dejun. Copiii au fost urmăriți 27 de ani mai târziu când, ca adulți, au fost verificați de semne ale factorilor de risc metabolic.

Studiul a descoperit că persoanele care nu luau micul dejun (sau care au mancat un mic dejun sărac) în copilărie au o probabilitate cu 68% mai mare de a avea sindrom metabolic.

În calcularea rezultatelor, au fost luați în calcul și factori socio-economici și de stil de viață. Cele mai evidente legături observate de cercetători în relația mic dejun sărac și factori metabolici de risc au fost pentru obezitate abdominală și valori mari ale glicemiei a jeun (pe nemâncate).

http://www.medicalnewstoday.com/articles/271979.php

Share

     

Vocabular

Rezistența la insulină

Reprezintă una din cauzele importante ale diabetului de tip 2. Apare atunci când organismul nu răspunde adecvat la ac ...

Citeste mai departe

  • Blogroll