Stiri

Greutatea la naștere și markerii de risc

Greutatea la naștere și markerii de risc pentru diabetul

01/03/2015

Apple Watch va avea functie de monitorizare a glicemiei diabeticilor

Pacienții cu diabet care folosesc instrumente de măsurare a

Procesul autoimun din diabet

05/03/2014

Cercetătorii de la Universitatea Lund au dezvoltat o tehnică prin care pot studia procesul inflamator care se produce în pancreas în timpul dezvoltării diabetului de tip 1, permițând preluarea de imagini în timp real și în mod repetat ale activității insulelelor Langerhans. Tehnica permite vizualizarea pe modele animale a acestui proces autoimun și anticipează răspunsul organismului uman în această afecțiune.

Astfel, procesul inflamator poate fi studiat în mediul actual al bolii autoimmune, așa cum are loc în pancreas pe parcursul dezvoltării naturale a diabetului de tip 1.

Prin transplantarea insulelor individuale Langerhans, în camera anterioară a ochiului în modelul pe șoareci pentru diabet de tip 1, cercetătorii au putut urmări procesul inflamator în timp real printr-un microscop sofisticat într-un mod care nu a fost posibil până în prezent.

Insulele Langerhans din pancreas, formate din celule beta producătoare de insulină, suferă în diabetul de tip 1 defecte și alterări și nu mai produc o cantitate suficientă de insulin.

Inițial, cercetătorii au avut anumite îndoieli asupra modelului, deoarece mecanismele de apărare imunitare sunt suprimate în ochi pentru a proteja vederea.

Totuși, având în vedere cunoștiințele anterioare privind procesul inflamator din pancreas în diabetul de tip 1, cercetătorii au putut demonstra că procesul din insulele transplantate în ochi reface procesul autoimun de insulită de la nivelul pancreasului.

Avantajul principal al acestei tehnici este deosebit față de orice altă tehnică non-invazivă existentă cum ar fi scanarea RMN sau PET – iar rezoluția înaltă face posibilă vizionarea celulelor individuale și monitorizarea modului în care se mișcă și interacționează una cu cealaltă.

Dar unicitatea acestui model este că imagistica poate fi realizată pe aceleași insule individuale ale animalelor de mai multe ori pe o perioadă de urmărire, în timp ce alte tehnici cu rezoluții similare necesită chirurgie invazivă și permit doar o singură fotografie/imagine.

Cercetătorii pot acum studia modul în care acest proces evoluează de la zi la zi și pe parcursul mai multor luni, cum celulele inflamatoare invadatoare intră în insulele Langerhans, cum se mișcă și interacționează acestea, cum se multiplică și în final distrug celulele beta producătoare de insulină.

http://www.medicalnewstoday.com/releases/271913.php

Share

     

Vocabular

Colesterol

un tip de grăsime produsă de ficat și care se măsoară în sânge. De asemenea, anumite alimente conțin colesterol. ...

Citeste mai departe

  • Blogroll