Stiri

Greutatea la naștere și markerii de risc

Greutatea la naștere și markerii de risc pentru diabetul

01/03/2015

Apple Watch va avea functie de monitorizare a glicemiei diabeticilor

Pacienții cu diabet care folosesc instrumente de măsurare a

Partenerul tau are diabet de tip 2? Și tu ești la risc.

03/03/2014

Deși suntem învățăți să împărțim multe lucruri cu partenerul de viață, nu ne dorim să facem aceasta și cu diabetul de tip 2. O nouă cercetare de la McGill University Health Centre din Canada arată că dacă o persoană are diabet de tip 2 și partenerul acesteia are probabilitate mai mare de a avea sau a face diabet.

Cercetarea a fost recent publicată în jurnalul BMC Medicine.

Diabetul de tip 2 – cea mai întâlnită formă de diabet – apare când corpul dezvoltă rezistență la insulină, mai exact când corpul nu este capabil să utilizeze corect inulina.

Riscul de a dezvolta diabet poate crește dacă o persoană are un stil de viață nesănătos. Spre exemplu, dacă aceasta are o dietă bogată în grăsimi și nu are activitate fizică regulată.

Dacă o persoană este rudă biologică cu cineva care are diabet are și un risc crescut de a dezvolta diabet. Conform Asociației Americane pentru Diabet acest risc biologic este mai mare pentru diabetul de tip doi.

Totuși, echipa de cercetare notează că foarte puține studii au analizat riscul de diabet de tip 2 pentru partenerii acestora, cu care nu sunt înrudiți biologic, deși riscul de diabet este influențat de factori de stil de vață – care sunt deseori asemănători la parteneri.

Plecând de la acest lucru echipa de cercetători a analizat 6 studii care au cuprins în total 75.498 de cupluri.

Cercetarea a evaluat riscul de diabet pentru fiecare individ și a luat în considerare și alți factori, vârstă, statut socio-economic și modul în care persoanele cu diabet au fost diagnosticate.

Echipa a observat că partenerii pacienților cu diabet de tip 2 au un risc cu 26% mai ridicat de a dezvolta diabet.

În plus, din studii care au inclus analiza de probe de sânge și au diagnosticat cazuri de diabet, cercetătorii au observat că riscul de a dezvolta diabet de tip 2 se dublează la cei care au parteneri cu diabet.

Investigatorii consideră că riscul crescut poate fi un rezultat al „grupării sociale”.

Acest lucru înseamnă că deși partenerii nu sunt înrudiți biologic, ei trăiesc în același mediu, adoptă aceleași obiceiuri sociale, au obiceiuri alimentare similare și au niveluri de activitate fizică similare – toți factorii care pot determina riscul de a dezvolta diabet de tip 2.

În plus, echipa de cercetare declară că un rol important l-ar putea avea faptul că oamenii își aleg parteneri cu caracteristici similare cu ale lor.

Kaberi Dasgupta, de la Research Institute McGill University și autor senior al studiului:

“Când discutăm despre istoric familial cu diabet de tip 2, în general presupunem că riscul crescut care apare în familie este un rezultat al factorilor genetici. Analizele noastre demonstrează că riscul este împărtășit și de parteneri.

Acest lucru dezvăluie efectele unui mediu comun, ale atitudinilor și comportamentelor similare, care probabil stau la baza riscului celor doi parteneri. Rezultatele noastre nu sunt relevate de un singur studiu și reprezintă mai degrabă o sinteză a studiilor existente”.

Cercetătorii spun că, deși este necesară cercetarea suplimentară pentru o mai bună înțelegere a riscului comun de diabet în cuplu, rezultatele lor sugerează că programele în care ambii parteneri adoptă un stil de viață mai sănătos ar putea reduce riscul lor de diabet de tip 2.

http://www.medicalnewstoday.com/articles/271494.php

Share

     

Vocabular

Index de masă corporală (IMC)

evaluează greutatea corporală în funcție de înălțime. Valoarea IMC se folosește pentru a identifica persoanele s ...

Citeste mai departe

  • Blogroll