Stiri

Greutatea la naștere și markerii de risc

Greutatea la naștere și markerii de risc pentru diabetul

01/03/2015

Apple Watch va avea functie de monitorizare a glicemiei diabeticilor

Pacienții cu diabet care folosesc instrumente de măsurare a

Pacienții cu diabet fac față mai bine bolii când au gândire pozitivă și susținere socială

24/10/2014

Potrivit unui studiu internațional care a inclus și cercetători de la Penn State College of Medicine persoanele cu diabet fac față mai bine provocărilor psihologice ale bolii dacă au parte de susținerea și gândirea pozitivă a persoanelor din jurul lor.

Studiul Second Diabetes Attitudes, Wishes and Needs (DAWN2) include cea mai mare analiză a caracteristicilor personale ale persoanelor cu diabet realizată vreodată. Studiul inițial, din 2001, a arătat că 41% dintre adulții cu diabet au o stare psihologică precară. În studiul de urmărire aproape 46% dintre persoanele cu diabet au avut experiențe emoționale, psihologice și sociale negative legate de boala lor. Persoanele cu diabet raportează că au sentimente de anxietate, frică, îngrijorare, depresie și pierderea speranței relativ la boala lor și că au fost discriminați la locul de muncă și neînțeleși de publicul larg.

Unul din 5 particpanți la studiu a declarat că a fost discriminat la locul de muncă incluzând aici și pierderea locului de muncă din cauza bolii. Cercetătorii au administrat 8596 de chestionare online, telefonice și față-în-față persoanelor cu diabet de tip 1 si 2 din 17 țări inclusiv SUA și Canada. Rezultatele au fost publicate în ultimul număr al jurnalului medical Diabetes Care. Ca parte a studiului de urmărire, cercetătorii au adresat întrebări despre succesele și provocările întâmpinate în managementul bolii.

Rezistența personală prin o atitudine pozitivă față de boală, precum și susținerea familiei, prietenilor și a personalului medical au ajutat în abordarea provocărilor psihologice ale diabetului. “Am descoperit că deși experinețele negative în ceea ce privește diabetul există, persoanele cu diabet se concentrează de asemenea pe cele pozitive”, a declarat Conf. dr. Heather Stuckey, investigator principal în DAWN2. “Unii dintre aceștia au spus că diabetul le-a îmbunătățit ușor viața deoarece acum consumă mâncare mai sănătoasă sau că au putut să se conecteze mai bine cu familia în depășirea provocărilor. Le-a oferit o recunoștiință mai mare față de ceea ce au în viața lor.” “Credem că ceea ce este în planul doi – ceea ce oamenii gândesc și simt, și cum reacționează la diabet și sensul pe care îl dau bolii – este cauza principală a slabei auto-administrări a diabetului,” a declarat Dr. Stuckey. Din studiu au reieșit câteva mesaje pentru persoanele cu diabet și pentru persoanele din viața lor.

O parte dintre persoanele cu diabet sunt reticente în a împărtăși cu familia provocările și nevoile legate de diabet de teama de a nu fi percepuți ca o povară. Acest lucru crează un cerc vicios deaorece familia nu știe întotdeauna cum să ajute și astfel persoana cu diabet se simte și mai izolată și deconectată. În timp ce viața cu diabet poate fi o luptă, o atitudine pozitivă chiar ajută.

Mulți dintre participanții la studiu a raportat o parte pozitivă a diagnosticului, cum ar fi pierderea în greutate sau o mai bună înțelegere a bolii altor persoane. Căutând partea plină a paharului le-a dat acestora motivația de a trece peste momentele dificile. Pe măsură ce persoanele cu diabet încep să împărtășească, de multe ori familia nu știe cum să ajute. “Sfatul nostru este să îi întrebe direct pe aceștia: ‘Te pot ajuta azi în vreun fel cu diabetul?” a declarat dr. Stuckey.

http://www.medicalnewstoday.com/releases/282346.php

Share

     

Vocabular

Insulina

Hormonul secretat de celulele beta din pancreas care este responsabil de metabolismul adecvat al glucozei. ...

Citeste mai departe

  • Blogroll