Stiri

Greutatea la naștere și markerii de risc

Greutatea la naștere și markerii de risc pentru diabetul

01/03/2015

Apple Watch va avea functie de monitorizare a glicemiei diabeticilor

Pacienții cu diabet care folosesc instrumente de măsurare a

Greutatea la naștere și markerii de riscGreutatea la naștere și markerii de risc pentru diabetul de tip 2 si bolile cardiovasculare în copilărie: Child Heart and Health Study in England (CHASE)

Abstract

Obiective/ipoteze

O greutate la naștere mai mică (marker al subnutriției fetale) este asociată cu risc crescut de diabet de tip 2 și boli cardiovasculare și ar putea explica diferențele între diferitele populații de pacienți, de rase diferite, în dezvoltarea acestei afecțiuni.

Un studiu publicat recent a evaluat asocierile dintre greutatea la naștere și markerii de risc pentru diabet si boli cardiovasculare la copii din Marea Britanie de trei rase: caucazieni, asiatici și africani. Au fost disponibile date colectate de la 3744 de participanți.

În analize ajustate pentru vârstă, sex și rasă, greutatea la naștere a fost invers corelată cu concentrația serică de acid uric și corelată pozitiv cu tensiunea arterială sistolică. După ajustări suplimentare pentru înălțime, greutatea la naștere mai scăzută (pe 100g) a fost asociată cu nivel al acidului uric mai mare, concentrația serică de insulină a jeun, valorile HbA1c și ale glicemiei dar nu cu tensiune arterială sau cu nivelul colesterolului în sânge. Greutatea la naștere a fost mai scăzută la copiii de rasă asiatică (cu 231g mai scăzută) și la cei de rasă neagră (cu 81g mai scăzută; 95% CI 30, 132). Totuși, ajustarea după greutatea la naștere nu a avut niciun efect asupra diferențelor etnice în marcării de risc.

Greutatea la naștere se corelează negativ cu nivelul sangvin al insulinei și glicemiei. O greutate mai mică la naștere nu explică diferențele etnice în ceea ce privește markerii de risc pentru diabet.

Share