Stiri

Greutatea la naștere și markerii de risc

Greutatea la naștere și markerii de risc pentru diabetul

01/03/2015

Apple Watch va avea functie de monitorizare a glicemiei diabeticilor

Pacienții cu diabet care folosesc instrumente de măsurare a

Greutatea la naștere și markerii de risc



Greutatea la naștere și markerii de risc pentru diabetul de tip 2 si bolile cardiovasculare în copilărie: Child Heart and Health Study in England (CHASE)

Abstract

Obiective/ipoteze

O greutate la naștere mai mică (marker al subnutriției fetale) este asociată cu risc crescut de diabet de tip 2 și boli cardiovasculare și ar putea explica diferențele între diferitele populații de pacienți, de rase diferite, în dezvoltarea acestei afecțiuni.

Un studiu publicat recent a evaluat asocierile dintre greutatea la naștere și markerii de risc pentru diabet si boli cardiovasculare la copii din Marea Britanie de trei rase: caucazieni, asiatici și africani. Au fost disponibile date colectate de la 3744 de participanți.

În analize ajustate pentru vârstă, sex și rasă, greutatea la naștere a fost invers corelată cu concentrația serică de acid uric și corelată pozitiv cu tensiunea arterială sistolică. După ajustări suplimentare pentru înălțime, greutatea la naștere mai scăzută (pe 100g) a fost asociată cu nivel al acidului uric mai mare, concentrația serică de insulină a jeun, valorile HbA1c și ale glicemiei dar nu cu tensiune arterială sau cu nivelul colesterolului în sânge. Greutatea la naștere a fost mai scăzută la copiii de rasă asiatică (cu 231g mai scăzută) și la cei de rasă neagră (cu 81g mai scăzută; 95% CI 30, 132). Totuși, ajustarea după greutatea la naștere nu a avut niciun efect asupra diferențelor etnice în marcării de risc.

Greutatea la naștere se corelează negativ cu nivelul sangvin al insulinei și glicemiei. O greutate mai mică la naștere nu explică diferențele etnice în ceea ce privește markerii de risc pentru diabet.

Share

     

Vocabular

Insulina

Hormonul secretat de celulele beta din pancreas care este responsabil de metabolismul adecvat al glucozei. ...

Citeste mai departe

  • Blogroll