Stiri

Greutatea la naștere și markerii de risc

Greutatea la naștere și markerii de risc pentru diabetul

01/03/2015

Apple Watch va avea functie de monitorizare a glicemiei diabeticilor

Pacienții cu diabet care folosesc instrumente de măsurare a

Google prezintă lentilele de contact “deștepte” pentru persoanele cu diabet

23/01/2014

Menținerea nivelurilor glicemiei în limite normale este o parte importantă în managementul diabetului, dar acest lucru poate fi o provocare zilnică care preuspune înțepături în degete și prelevarea de probe de sânge, activități disruptive si dureroase.

Acum am putea avea o soluție de la Google – lentile de contact “deștepte” care măsoară nivelul glicemiei în lacrimi.

 

Membrii Google X și cofondatorii Brian Otis și Babak Parviz au declarat la prezentarea prototipului că mare parte dintre persoanele cu diabet cu care au stat de vorba au spus că “managementul diabetului este ca un job part time”. Otis si Parviz metioneaza, la prezentarea prototipului, ca un slab control al glicemiilor crește semnificativ riscul de mortalitatate dar și de complicații asociate diabetului, afecțiuni ale ochilor, ale rinichilor și inimii. Și deoarece, nivelurile glicemiei se pot schimba brusc pe parcursul activităților obișnuite din viața unei persoane, cum ar fi exercițiile fizice, mâncarea, transpirația etc. monitorizarea în timp real a glicemiei este esențială.

În prezent, pentru monitorizarea în timp real, există instrumente care presupun senzori de măsurare a glicemiei care se introduc sub piele, însă este în continuare necesară testarea glicemiei prin metodele clasice care presupun înțeparea degetelor. Aceste instrumente doar asigură o testare mai rară însă trebuie însoțite periodic și de testările clasice.

Monitorizarea glicemiei în lacrimi nu este o idee nouă însă lacrimile sunt greu de colectat și studiat iar până în prezent nu s-a găsit o metodă optimă. Cei de la Google sunt primii care au reușit realizarea unui astfel de instrument, aceștia au gândit un dispozitiv minuscul care presupune la nivel micro chip-uri, senzori și antene mai subțiri decât un fir de păr care să măsoare cu acuratețe înaltă glicemia în timp real.

Astfel, laboratoarele Google X au realizat lentlele de contact “deștepte” care se aseamănă cu cele obișnuite doar că au niște linii pe margine. Între două straturi de material moale de lentile de contact se află un micro-chip wireless și un senzor de glicemie minuscul. Otis și Parviz au raportat că testează prototipuri care ar putea realiza o citire pe secundă.

Hand holding - zoomed in

 

Pentru alertarea pacientului când nivelurile glicemiei sunt problematice cei doi cercetători se gândesc să introducă un mini LED care să lumineze în caz de alertă.

În prezent cercetătorii Google lucrează cu Food and Drug Administration – FDA (autoritatea SUA care acreditează medicamentele) pentru dezvoltarea acestui prototip însă mai sunt mulți pași de urmat până când această tehnologie va putea fi utilizată de diabetici – vor mai trece cel puțin 5 ani până când produsul va ajunge la consumatori. În prezent echipa Google X caută parteneri și experți care să se alăture proiectului și care să dezvolte aplicații pentru lentile și sunt optimiști că acest proiect va ajuta semnificativ în lupta anti-diabet.

http://www.medicalnewstoday.com/articles/271389.php http://googleblog.blogspot.ro/2014/01/introducing-our-smart-contact-lens.html

Share

     

Vocabular

Glucometru

dispozitiv portabil care este folosit de persoanele cu diabet pentru a măsura nivelul de glucoză din sânge. După ce ...

Citeste mai departe

  • Blogroll