Stiri

Greutatea la naștere și markerii de risc

Greutatea la naștere și markerii de risc pentru diabetul

01/03/2015

Apple Watch va avea functie de monitorizare a glicemiei diabeticilor

Pacienții cu diabet care folosesc instrumente de măsurare a

Diabetul de tip 2 poate fi asociat cu modificări cerebrale

19/05/2014

Diabetul de tip 2 poate fi asociat cu modificări cerebrale, conform unui nou studiu publicat online în jurnalul “Radiology”. De asemenea, studiul a constatat că, spre deosebire de ce se credea până acum, este posibil ca diabetul să nu fie asociat în mod direct cu ischemie cerebrală, situație în care creierul nu primește suficient sânge oxigenat.

“Am constatat ca pacienții care suferă de o formă mai avansată a diabetului au mai puțin țesut cerebral, ceea ce indică o artrofie a creierului”, afirma autorul R. Nick Bryan, M.D., Ph.D., profesor la secția de radiologie a Perleman School of Medicine din cadrul Universității Pennsylvania. ”Ei nu păreau să aibă mai multe boli vasculare asociate efectelor directe pe care le are diabetul.”

Conform Asociației Americane care se ocupă cu studiul Diabetului (AAD), în jur de 26 milioane de persoane din Statele Unite suferă de diabet și în fiecare an, încă 1,9 milioane sunt diagnosticați cu aceasta boală. Tipul 2 este cea mai întalnită formă de diabet. Se estimează că, potrivit stilului actual de viață, aproape unul din trei adulți americani va suferi de diabet în anul 2050.

“Cu cât numărul persoanelor care suferă de diabet crește, cu atât înțelegerea și gestionarea bolii devine și mai importantă, cu scopul de a ii reduce efectele pe care le are asupra sănătații pacientului”, afirma Dr. Bryan.

La realizarea studiului, Dr. Bryan și colegii săi au folosit imagini produse obținute prin rezonanța magnetică nucleară (RMN) pentru a cerceta asocierea intre severitatea și durata diabetului zaharat de tip 2 și structura creierului la 614 pacienți (cu o vârstă medie de 62 ani) în cele patru centre participante. Durata medie a bolii în grupul studiat a fost de 9,9 ani. Cercetătorii au testat în mod special daca diabetul mai sever s-a corelat invers proporțional cu volumul creierului și direct proporțional cu leziunile ischemice.

Rezultatele au demonstrat că diabetul pe termen mai lung se asociază cu pierderile de volum ale creierului, în mod special cu diminuarea materiei cenușii. Cu toate acestea, studiul nu a găsit nicio asociere între diabet și afectarea vaselor sangvine mici de la nivelul creierului.
“Durata diabetului este în primul rând corelată cu artrofia creierului”, spune Dr. Bryan. “Altfel spus, rezultatele noastre sugerează că, la fiecare 10 ani de durată a bolii, creierul pacientului arată cu aproximativ 2 ani mai “bătrân” decât al unui pacient care nu suferă de diabet, luând în seamă volumul materiei cenușii.”

Share