Stiri

Greutatea la naștere și markerii de risc

Greutatea la naștere și markerii de risc pentru diabetul

01/03/2015

Apple Watch va avea functie de monitorizare a glicemiei diabeticilor

Pacienții cu diabet care folosesc instrumente de măsurare a

Băuturile cu zahăr și îmbătrânirea celulelor

27/10/2014

Consumul regulat de sucuri îndulcite cu zahăr ar putea duce la îmbătrânirea prematură a celulelor sistemului imunitar, făcând organismul vulnerabil la bolile cronice într-un mod similar cu efectele fumatului. Acestea sunt rezultatele unui studiu publicat recent de cercetătorii de la Universitatea din California, San Francisco (UCSF), care au observat că persoanele care consumă cantități mari de sucuri îndulcite cu zahăr prezintă modificări ale AND-ului, cu scurtarea telomerelor cromozomilor.

Cercetări anterioare au asociat lungimea teleomerelor din celulele albe cu durata de viață. Mai mult, reducerea telomerelor s-a asociat cu afectarea a diferite țesuturi, imflamație și creșterea rezistența la insulină, odată cu prezența unor boli cronice cum sunt diabetul și bolile cardiovasculare.

În fiecare zi, conform Harvard School of Public Health in Boston, aproximativ 50% dintre americani consumă băuturi cu zahăr. Băuturile carbogazoase cu zahăr au fost privite mult timp ca un contributor principal la creșterea ratelor de obezitate în SUA. Mulți experți în sănătate au căutat metode de a reduce consumul public de astfel de băuturi, iar aceste rezultate ar putea oferi argumente suplimentare pentru această luptă.

Cercetătorii au analizat 5309 participanți la studiul epidemiologic de mare amploare National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES) din perioada 1999-2002, cu vârsta cuprinsă între 20 și 65 de ani, fără istoric medical de boli cardiovasculare sau diabet.

Media cosumului de sucuri îndulcite a participanților a fost de 340 grame, cu 21% dintre particpanți raportând că beau cel puțin 567 gr de suc îndulcit cu zahăr în fiecare zi.

Măsurătorile telomerelor au fost realizate pe probele de ADN stocat și s-a observat că lungimea telomerelor se corelează cu cantitatea de sucuri carbogazoaze îndulcite. S-a calculat că un consum de 567 grame de suc îndulcit în fiecare zi determină o îmbătrânire biologică de aproximativ 4,6 ani adiționali.

Potrivit autorilor, efectul sucurilor îndulcite cu zahăr asupra lungimii teleomerelor este comparabil cu cel al fumatului. Exercițiile regulate au un efect opus, de anti-îmbătrânire.

Această cercetare este prima dovadă că sucurile îndulcite sunt asociate cu îmbătrânirea și posibilitatea de apariție a bolilor cronice și este posibil ca același efect să fie vizibil și în cazul copiilor.

Sunt necesare studii suplimentare care să exploreze dacă există și o relație de cauzalitate, nu numai de asociere, între lungimea telomerelor și procesele de îmbătrânire.

Articolul complet aici

Share

     

Vocabular

Insulina

Hormonul secretat de celulele beta din pancreas care este responsabil de metabolismul adecvat al glucozei. ...

Citeste mai departe

  • Blogroll