Copiii mai puternici au risc scăzut de diabet și boli de inimă
23/05/2014Copiii mai puternici au risc mai scăzut de diabet zaharat și boli de inimă
Este un fapt bine știut că o formă fizică bună scade riscul pentru o serie de probleme de sănătate dar acum, pentru prima dată, un studiu face legătura între capacitatea fizică la adolescenți și riscul scăzut de diabet zaharat, boli de inimă și accident vascular cerebral.
A fi în formă fizică bună este o valoare importantă pentru educația tinerilor, nu doar pentru că va crea obiceiuri sănătoase care se extind și în viața adultă dar și pentru că influențează pozitiv starea de sănătate pe termen scurt și lung. Un studiu recent publicat în jurnalul medical Pediatrics arată că sportul practicat la vârste mici ajută la dezvoltarea țesutului osos, oferind beneficii chiar și la vârste înaintate.
Cercetătorii acestui studiu recent, condus de Mark D. Peterson, asistent de cercetare profesor la University of Michigan Medical School, notează că studiile anterioare au observat că forța musculară scăzută la băieți adolescenți este corelată cu câteva cauze majore de moarte la tinerii adulți, insluzând sinuciderea și bolile cardiovasculare.
Pentru a cerceta mai mult, investigatorii au examinat impactul forței musculare la copii, băieți și fete, de clasa a șasea. În total, au evaluat date despre sănătate de la mai mult de 1400 de copii cu vârste cuprinse între 10 și 12 ani: procentul de țesut adipos din organism, nivelul glicemiei, tensiunea arterială, nivelul colesterolului și trigliceridele – un tip de grăsime care crește riscul de boli cardiace. Riscul de diabet și boli cardivasculare este semnificativ mai mic la copiii mai puternici.
Datele fac parte din Programul Cardiovascular Health Intervention, un studiu la copiii din clasele a șasea din 17 școli din Michigan, desfășurat între 2005 și 2008. Utilizând o evaluare standardizată a foței unei strângeri de mână – recent recomandată de Institutul de Medicină – cercetătorii au testat adolescenții după forță. În plus, s-a măsurat capacitatea cardiorespiratorie a participanților.
Rezultatele au arătat că adolescenții cu un raport mai mare forță-masă a corpului aveau un risc semnificativ mai scăzut de diabet și boli de inimă. Peterson a comentat cu privire la rezultatele studiului lor: “Este bine cunoscut că Indicele de masă corporală, sedentarismul și exercițiul fizic redus sunt corelate cu diabetul, bolile de inimă și atacul cerebral, dar rezultatele noastre sugerează că forța musculară ar putea avea un rol la fel de important în sănătatea cardiometabolică la copii.”
Copiii mai puternici tind să aibă IMC mai scăzut, mai puțin țesut adipos, o circumferință a taliei mai mică și condiție fizică mai bună. Cercetătorii consideră că acesta este primul studiu care arată o legătură puternică între forța musculară crescută și riscul scăzut de diabet, boli de inimă și accident vascular cerebral la adolescenți.
http://pediatrics.aappublications.org/content/133/4/e896
Vocabular
Albuminuria
condiția în care în urină se găsește o cantitate de albumină (o proteină) mai mare decât normal. Albuminuria po ...