Stiri

Greutatea la naștere și markerii de risc

Greutatea la naștere și markerii de risc pentru diabetul

01/03/2015

Apple Watch va avea functie de monitorizare a glicemiei diabeticilor

Pacienții cu diabet care folosesc instrumente de măsurare a

IMC

Indicele de Masă Corporală (IMC) este un instrument prin care puteți verifica dacă aveți o greutate corporală adecvată întălțimii. Calculul efectiv al indicelui este greutatea (în kilograme) împărțită la înălțime (în metri) la pătrat. IMC poate fi împărțit în mai multe categorii și, în general, cu cât este mai mare valoarea IMC cu atât crește riscul apariției problemelor medicale.

Valorile IMC sunt calculate doar pentru adulți. Aceste calcule nu se aplică în cazul atleților sau al persoanelor cu masă musculară foarte dezvoltată, deoarece în aceste cazuri valoarea IMC poate fi crescută în condițiile unei nivel redus de grăsimi. De asemenea, graficul IMC nu se aplică femeilor însărcinate sau care alăptează sau persoanelor care sunt foarte slabe.

Deoarece IMC se bazează pe raportul dintre înălțime și greutate, pierderea în greutate duce la reducerea IMC și implicit plasarea într-un grup de risc mai mic. O dietă sănătoasă, care include un bun echilibru între grupurile de produse alimentare, vitamine și minerale, este esențială pentru o viață lungă și activă.

Mai simplu: greutatea corporală și forma fizică sunt un raport între energia captată (conținutul caloric al dietei) și energia consumată (caloriile consumate prin activitate și exerciții).

Multe studii au arătat că pentru a pierde în greutate încet și constant orice dietă care include un echilibru sănătos va funcționa dacă sunteți motivat. Dieta Ideală este o săracă în grăsimi și bogată în fibre dar și dietele cu puține calorii, cele cu puțini carbohidrați, cele în care săriți o masă sau pur și simplu cele în care reduceți porțiile, vor funcționa atâta timp cât la sfârșitul zilei nu acumulați mai multă energie decât are nevoie corpul dumneavoastră.

 

Valoare IMC 18.5 – SUBPONDERAL

O persoană cu IMC egal sau mai mic de 18,5 este considerată sub greutatea normală. În timp ce unii oameni pot fi slabi de la natură, a fi subponderal din cauza nutriției sărace, neadecvate sau ca rezultat al unei boli poate avea riscuri serioase asupra sănătății generale. Bolile asociate cu subponderabilitatea pot varia de la oboseală din cauza lipsei de energie acumulată, la infecții care cauzează reducerea imunității, deficiență de vitamine, subțierea oaselor, anemie, infertilitate și tulburări de ritm cardiac. Dacă IMC este sub 18,5 trebuie consultat medicul. Medicul va verifica dacă nu suferiți de o boală care cauzează pierderea în greutate și va face recomandări pentru creșterea în greutate în condiții de siguranță.

 

Valoare = 18,5 – 24,9 – NORMAL

Un IMC cuprins între 18,5 și 24,9 sugerează o greutate normală, sănătoasă. Acest lucru înseamnă că nu există niciun risc de boli legate de greutatea corporală. Este totuși important să mențineți o dietă echilibrată, bogată în fructe proaspete, legume și aport de vitamine și minerale. Dacă aportul caloric este egal cu energia consumată vei rămâne la o greutate normală.

Valoare = 25 – 29,9 – SUPRAPONDERAL

La un IMC cuprins între 25 și 29,9 mulți oameni nici nu observă creșterea în greutate până când hainele nu încep să le devină prea strâmte. Până atunci greutatea în exces ar putea deja să creeze unele probleme, să afecteze vasele de sânge, sistemul hormonal și al articulațiilor, crescând riscul pentru apariția anumitor boli: boli de inimă, hipertensiune, diabet, artrită, infertilitate, astm sau cancer.

Deși s-ar putea să nu simțiți niciun disconfort fizic trebuie să iei măsuri, efectele supraponderabilității pot fi inversate cu ușurință – trebuie să reduceți treptat aportul de calorii și să faceți mai multă activitate fizică. Dietele rapide, stricte nu funcționează, trebuie schimbat stilul de viață. Chiar și schimbările mici contează.

Apelați la un medic nutriționist pentru recomandări referitoare la dietă.

Valoare >30 – OBEZ

Cu un IMC cuprins între 30 și 35 din punct de vedere medical sunteți încadrat la categoria obez – acest lucru înseamnă că aveți un risc ridicat de boli asociate cu o greutatea corporală mare: boli de inimă, hipertensiune, diabet, artrită, infertilitate, astm și cancer.

S-a demonstrat că o scădere în greutate de doar 5% (de la 80 kg la 76 kg) poate reduce semnificativ riscurile asupra sănătății, cum ar fi reducerea nivelului de colesterol și a tensiunii arteriale și un mai bun control al nivelului de zahăr din sânge.

Cu un IMC peste 35 o persoană este considerată foarte obeză și înseamnă că bolile asociate obezității vor afecta serios calitatea vieții și pot scurta durata de viață cu câțiva ani. Nici chiar acum nu este prea târziu să acționați. Dacă reușiți să slăbiți este posibil ca absorbția de insulină să se amelioreze și astfel controlul glicemiei să fie mai bun.

Se recomandă consultarea și urmarea sfaturilor unui medic pentru a ajunge la o greutate optimă.

Dacă IMC este sau a depășit 40 sunteți în categoria de obezitate morbidă – aveți riscul de a dezvolta diabet 80 de ori mai mare decât al unei persoane cu IMC normal. Durata de viață va fi scuratată cu mai mult de 10 ani și calitatea vieții scade din multe puncte de vedere.

Dacă sunteți obez înseamnă că ați pierdut controlul asupra obieceiurilor alimentare, așadar primul pas spre un stil de viață sănătos este recâștigarea controlului.

Apelați la un medic nutriționist pentru recomandări referitoare la o dietă adaptată stilului dumneavoastră de viață.

Share