Stiri

Greutatea la naștere și markerii de risc

Greutatea la naștere și markerii de risc pentru diabetul

01/03/2015

Apple Watch va avea functie de monitorizare a glicemiei diabeticilor

Pacienții cu diabet care folosesc instrumente de măsurare a

Diabet și cercetare

Cercetarea clinică se referă la verificarea unor ipoteze (despre afecțiune, tratament, factori de risc etc) cu ajutorul subiecților umani. Există studii clinice în care medicamentul sau aparatura (de ex. pen-urile) care se testează nu sunt încă pe piață, iar aceste studii fac parte din pregătirea înregistrării produsului. De cele mai multe ori, acestea necesită “o intervenție”, cum ar fi administrarea unui medicament nou sau testarea unui nou tip de pen. Pe de altă parte, studiile non-intervenționale sau observaționale se desfășoară ca ”în viața de zi cu zi”, medicamentul este deja aprobat și nu se urmărește decât colectarea unor date medicale pentru analize și statistici.

În funcție de obiective și protocol, fiecare studiu se încadrează într-o anumită fază, de la faza I (înrolează voluntari sănătoși, testează pentru prima dată un protocol la subiecți sănătoși) până la faza IV (în care se încadrează și studiile observaționale).

În România autoritățile care reglementează cercetarea clinică sunt Agenția Națională a Medicamentului și, respectiv, Ministerul Sănătății în cazul dispozitivelor medicale. De asemenea, există o Comisie Națională de Etică și comisii de etică la nivelul spitalelor, clinicilor și centrelor de cercetare.

Agenția Națională

Ministerul Sănătății

 

Share

     

Vocabular

Carbohidrați

sunt nutrienți de bază din alimente. Se găsesc mai ales în paste făinoase, unele legume și fructe, în produsele l ...

Citeste mai departe

  • Blogroll