Despre diabet
Diabetul zaharat este o boală cu evoluţie cronică aparută prin alterarea secreţiei şi/sau în acţiunea insulinei care determină modificări majore în metabolismul glucozei în organism.
Bolile cardiovasculare reprezintă principala cauză de morbiditate şi mortalitate la persoanele cu diabet zaharat. De asemenea, afecţiunile coexistente diabetului zaharat precum hipertensiunea arteriala şi dislipidemia, reprezintă factori de risc pentru bolile cardiovasculare.
Potrivit Raportului Federaţiei Internaţionale de Diabet (IDF), publicat recent, numărul bolnavilor de diabet este de 366 milioane, număr care va creşte până în anul 2030 la 552 milioane de persoane. Din totalul pacienţilor – 183 milioane – 50% sunt nediagnosticati.
La nivel European, datele IDF arată o prevalenţă de 52,8 milioane de pacienţi, iar în 2030 acest număr va ajunge la 64,2 milioane (o creştere de 22%).
Peste un milion şi jumătate de români suferă în prezent de diabet, iar până în anul 2030 numărul acestora va creşte cu 200.000 de bolnavi (sursa: RomaniaLibera.ro)
Diabetul de tip 1 se diagnostichează cel mai frecvent la copii şi adolescenţi. Apare atunci când pancreasul nu mai produce destulă insulină, aşa încât metabolismul glucozei este alterat. De aceea, tratamentul indicat este cel cu insulină. Există multe tipuri de insulină, diferite în ceea ce priveşte modul de acţiune şi frecvenţa administrării. Numai medicul diabetolog are dreptul în România să prescrie tratamentul cu insulină.
Dintre persoanele cu diabet din întreaga lume, doar 5-10% au diabet de tip 1.
Simptome în tipul 1 de diabet.
- Urinări frecvente
- Sete intensă
- Senzaţia crescută de foame
- Scădere inexplicabilă în greutate
- Senzaţie de oboseală crescută şi de iritabilitate.
Dacă aveţi unul sau mai multe simptome, mergeţi la un consult medical cât mai repede.
Diabetul zaharat de tip 2 este cea mai frecventă formă de diabet. În lume sunt milioane de oameni cu diabet de tip 2, iar foarte mulţi sunt încă nediagnosticaţi şi nu ştiu că au risc de a face această boală.
În diabetul de tip 2, fie există o producţie inadecvată de insulină, fie insulina nu e folosită corect de organism (celulele ,,ignoră” insulina). Insulina ajută glucoza din sânge să ajungă în celule şi să contribuie la metabolismul organismului. Atunci când insulina nu e de ajuns sau procesele nu se desfăşoară corect, glucoza nu mai ajunge în celule, ci se acumulează în sânge, ceea ce duce la apariţia diabetului şi a complicaţiilor acestuia.
Cel mai frecvent, diabetul nu este diagnosticat la timp deoarece simptomele nu sunt alarmante sau nu apar decât târziu. Dar, dacă diabetul ar fi diagnosticat şi tratat la timp, riscul de apariţie a complicaţiilor (mai ales cardiovasculare şi renale) este mult mai mic.
Simptome în tipul 2 de diabet.
- Oricare din simptomele de la tipul 1 de diabet
- Apariţia frecventă a infecţiilor
- Scăderea acuităţii vizuale
- Vindecarea cu întârziere a rănilor mici
- Senzaţie de furnicături sau înţepături în mâini sau picioare
- Infecţii repetate urinare sau ale pielii
Dacă aveţi unul sau mai multe simptome, mergeţi la un consult medical cât mai repede.
Vocabular
Glucometru
dispozitiv portabil care este folosit de persoanele cu diabet pentru a măsura nivelul de glucoză din sânge. După ce ...