Sugestie de meniu pentru o zi obișnuită
19/04/2013De multe ori avem impresia că o dietă sănătoasă înseamnă o dietă săracă sau că trebuie să mâncăm puțin pentru a ne menține în formă. Nimic mai departe de adevăr, dieteticenii ne îndeamnă să mâncăm 3 mese pe zi și minim 2 gustări, nu trebuie în niciun caz să ne înfometăm, trebuie doar să fim atenți la ce mâncăm astfel încât mesele să cuprindă necesarul caloric zilnic dar și alimente cu valoare nutritivă mare. Iată cum poate arăta meniul pe o zi:

MIC DEJUN
200 ml lapte cu 1 lingura de mussli, 2 lingurițe miere și un vârf de linguriță cacao, 1 felie pâine neagră, graham, secară, intermediară
Denumire |
Gramaj |
P |
P |
L |
L |
G |
Calorii |
animale |
vegetale |
animale |
vegetale |
||||
Lap te 1.8% G |
200 |
32 |
0 |
32.4 |
0 |
32 |
96.4 |
Mussli cu fructe |
10 |
0 |
3.88 |
0 |
4.32 |
25.4 |
33.6 |
Miere |
10 |
0 |
0 |
0 |
0 |
32 |
32.0 |
Cacao |
1 |
0 |
0.936 |
0 |
1.8 |
1.6 |
4.3 |
Pâine |
30 |
0 |
9.6 |
0 |
0 |
60 |
69.6 |
TOTAL |
235.9 |
GUSTĂRI
1 pahar de milk shake din 150 ml lapte cu 2-3 fructe de sezon (caise, piersici, banane, capșuni)
Denumire |
Gramaj |
P |
P |
L |
L |
G |
Calorii |
animale |
vegetale |
animale |
vegetale |
||||
Lapte 1.8% g |
150 |
24 |
0 |
24,3 |
0 |
24 |
72,3 |
Fructe 10% glucide |
200 |
0 |
8 |
0 |
0 |
80 |
88 |
TOTAL |
160,3 |
PRÂNZ
- roșii – 150g, umplute cu branză – 50g și mărar
- pâine -30g
- rasol de salău -150g
- cartof natur- 200g cu rozmarin
- cocktail de fructe, banane- 150g, kiwi – 100g
- nuci – 20g
Denumire |
Gramaj |
P |
P |
L |
L |
G |
Calorii |
|
animale |
vegetale |
animale |
vegetale |
|
||
Carne pește |
150 |
120 |
0 |
108 |
0 |
0 |
228 |
Legume 20% glucide |
200 |
0 |
16 |
0 |
0 |
160 |
176 |
Ulei |
5 |
0 |
0 |
0 |
45 |
0 |
45 |
Pâine intermediară |
20 |
0 |
6,4 |
0 |
0 |
40 |
46,4 |
Fructe 10% glucide |
250 |
0 |
10 |
0 |
0 |
100 |
110 |
Nuci |
10 |
0 |
8 |
0 |
54 |
1,6 |
63,6 |
Total |
669 |
CINĂ
- pește – 100g
- orez cu legume – 100g
- 10 ml ulei de masline
- suc de tomate mandarine – 200g
Denumire |
Gramaj |
P |
P |
L |
L |
G |
Calorii |
animale |
vegetale |
animale |
vegetale |
||||
Carne pește |
150 |
120 |
0 |
108 |
0 |
0 |
228 |
Legume 20% glucide |
200 |
0 |
16 |
0 |
0 |
160 |
176 |
Ulei |
5 |
0 |
0 |
0 |
45 |
0 |
45 |
Pâine intermediară |
20 |
0 |
6,4 |
0 |
0 |
40 |
46,4 |
Fructe 10% glucide |
250 |
0 |
10 |
0 |
0 |
100 |
110 |
Nuci |
10 |
0 |
8 |
0 |
54 |
1,6 |
63,6 |
Total |
669 |
LEGUME 5% glucide: dovlecel, fasole verde, roșii, castraveți, vinete, conopidă, spanac, salată verde, ardei, ridichi, andive, ciuperci, sparanghel, bame, lobodă, varză, brocoli.
LEGUME 10% glucide: morcov, țelină, sfeclă roșie, ceapă, pătrunjel
LEGUME 20% glucide: cartof, mazăre, fasole uscată, linte
FRUCTE10% glucide: mere, portocale, mandarine, kiwi, lămâi, căpșuni, gutui, afine, caise, zmeură, pepene, piersici, grepfrut, ananas, vișine, pere, nectarine
Vocabular
Hemoglobina A1C
un test care arată nivelul mediu de glucoză în sânge în ultimele 2-3 luni. Hemoglobina este o componentă a celulel ...