Stiri

Greutatea la naștere și markerii de risc

Greutatea la naștere și markerii de risc pentru diabetul

01/03/2015

Apple Watch va avea functie de monitorizare a glicemiei diabeticilor

Pacienții cu diabet care folosesc instrumente de măsurare a

Ce înseamnă alimentație sănătoasă pentru copii?

12/04/2013

PRINCIPII GENERALE ÎN ALIMENTAȚIA COPILULUI

 

  • Se mănâncă obligatoriu 5 mese pe zi (3 mese principale și 2 gustări intermediare) și la ore regulate
  • Nu se mănâncă nimic între mesele prescrise
  • În timpul meselor se evită graba, înfulecatul, cititul, privitul la televizor, vorbitul la telefon sau orice alte activități
  • Micul dejun este obligatoriu.
  • Alimentația va fi variată, cu rațiile bine calculate
  • Se ține cont de preferințele alimentare
  • Se încearcă substituirea unui aliment refuzat cu altul din aceeași clasă alimentară
  • Alimentele pentru gustări trebuie să fie bogate în substanțe nutritive
  • Atmosfera la masă trebuie să fie destinsă, placută
  • Pentru stimularea apetitului se recomandă joaca în aer liber
  • Repaus alimentar cu cel putin 1 ½ oră înainte de masă
  • Se consumă de cel puțin 2 ori pe săptamană carne de pește
  • Carnea sau peștele se prepară la cuptor, fierte sau la gratar, în niciun caz prăjite sau preparate pane
  • Se consumă o cantitate mare de legume (preferabil pe cele colorate : verzi, roșii, portocalii) și câteva fructe în fiecare zi
  • Se consumă fibre deoarece combat constipația, reduc absorbția glucidelor și lipidelor,
  • Se consumă zilnic cel puțin 8 pahare de apă, pe care nu o inlocuiți cu băuturi carbogazoase/dulci
  • Consumul de sucuri de fructe se limitează la 180-350ml/zi
  • Uleiul de măsline și porumb se adaugă crude în mâncare
  • Dulciurile vor fi preparate în casă, fără bicarbonat și sare, preferabil aluaturi de tartă, gelatine de fructe, peltele
  • Se consumă produse zaharoase rafinate doar ocazional – nu sunt necesare pentru o alimentație sănătoasă

SUGESTII DE GUSTĂRI

  • 1 pahar de milk shake din 150 ml lapte cu 2-3 fructe de sezon (caise, piersici, banane, căpșuni )
  • iaurt mic ( 125 g ) cu fructe – 200g
  • fructe uscate: un pumn mic de alune/ nuci/migdale/fistic sau alte fructe oleaginoase fără coajă: un pumn mic de stafide, caise sau prune
  • brânză – 30g cu fructe – măr
  • măr copt cu dulceață
  • ardei gras- 200g umplut cu brânză – 50g frecată cu mărar, pâine- 25g
  • orez cu lapte (dacă folosiți lapte praf – 1 lingură lapte praf în 250ml apă)

Un exemplu de ghid de alimentație zilnică:

  • 3-4 căni de lapte/iaurt, asigură aportul de calciu, vitaminaD, proteine
  • cel puțin 5 porții (a 60-80g) de fructe sau legume, de preferat proaspete
  • 2 porții (a 60-80g) de carne slabă de porc, pui, vită, pește
  • 6-11 porții (a 60-80g) de pâine, cereale, de preferat integrale, produse de panificație, paște, orez, cartofi
  • cantități mici de alimente cu conținut crescut de lipide și zahăr (desert, băuturi carbogazoase, bomboane, prăjituri, produse de patiserie)

ALIMENTE DE EVITAT

  • carne grasă
  • mezeluri grase, salamuri, carnați, cremwursti, parizer, pate
  • brânză topită, feta
  • dulciuri concentrate (ciocolată, bomboane, napolitane, halva, prăjituri de cofetărie)
  • băuturi dulci din comerț, de tipul celor carbogazoase dar si cele cu adaos de zahăr sau îndulcitori
  • cartofi prăjiți, hamburgeri, snacks-uri, si alte produse gen fast-food.

Ioana Mergeani, nutriționist și dietetician

Cabinet: Bd. Dacia nr.103, București, tel. 0724733268

Share

     

Vocabular

Colesterol

un tip de grăsime produsă de ficat și care se măsoară în sânge. De asemenea, anumite alimente conțin colesterol. ...

Citeste mai departe

  • Blogroll