Ce înseamnă alimentație sănătoasă pentru copii?
12/04/2013PRINCIPII GENERALE ÎN ALIMENTAȚIA COPILULUI
- Se mănâncă obligatoriu 5 mese pe zi (3 mese principale și 2 gustări intermediare) și la ore regulate
- Nu se mănâncă nimic între mesele prescrise
- În timpul meselor se evită graba, înfulecatul, cititul, privitul la televizor, vorbitul la telefon sau orice alte activități
- Micul dejun este obligatoriu.
- Alimentația va fi variată, cu rațiile bine calculate
- Se ține cont de preferințele alimentare
- Se încearcă substituirea unui aliment refuzat cu altul din aceeași clasă alimentară
- Alimentele pentru gustări trebuie să fie bogate în substanțe nutritive
- Atmosfera la masă trebuie să fie destinsă, placută
- Pentru stimularea apetitului se recomandă joaca în aer liber
- Repaus alimentar cu cel putin 1 ½ oră înainte de masă
- Se consumă de cel puțin 2 ori pe săptamană carne de pește
- Carnea sau peștele se prepară la cuptor, fierte sau la gratar, în niciun caz prăjite sau preparate pane
- Se consumă o cantitate mare de legume (preferabil pe cele colorate : verzi, roșii, portocalii) și câteva fructe în fiecare zi
- Se consumă fibre deoarece combat constipația, reduc absorbția glucidelor și lipidelor,
- Se consumă zilnic cel puțin 8 pahare de apă, pe care nu o inlocuiți cu băuturi carbogazoase/dulci
- Consumul de sucuri de fructe se limitează la 180-350ml/zi
- Uleiul de măsline și porumb se adaugă crude în mâncare
- Dulciurile vor fi preparate în casă, fără bicarbonat și sare, preferabil aluaturi de tartă, gelatine de fructe, peltele
- Se consumă produse zaharoase rafinate doar ocazional – nu sunt necesare pentru o alimentație sănătoasă
SUGESTII DE GUSTĂRI
- 1 pahar de milk shake din 150 ml lapte cu 2-3 fructe de sezon (caise, piersici, banane, căpșuni )
- iaurt mic ( 125 g ) cu fructe – 200g
- fructe uscate: un pumn mic de alune/ nuci/migdale/fistic sau alte fructe oleaginoase fără coajă: un pumn mic de stafide, caise sau prune
- brânză – 30g cu fructe – măr
- măr copt cu dulceață
- ardei gras- 200g umplut cu brânză – 50g frecată cu mărar, pâine- 25g
- orez cu lapte (dacă folosiți lapte praf – 1 lingură lapte praf în 250ml apă)
Un exemplu de ghid de alimentație zilnică:
- 3-4 căni de lapte/iaurt, asigură aportul de calciu, vitaminaD, proteine
- cel puțin 5 porții (a 60-80g) de fructe sau legume, de preferat proaspete
- 2 porții (a 60-80g) de carne slabă de porc, pui, vită, pește
- 6-11 porții (a 60-80g) de pâine, cereale, de preferat integrale, produse de panificație, paște, orez, cartofi
- cantități mici de alimente cu conținut crescut de lipide și zahăr (desert, băuturi carbogazoase, bomboane, prăjituri, produse de patiserie)
ALIMENTE DE EVITAT
- carne grasă
- mezeluri grase, salamuri, carnați, cremwursti, parizer, pate
- brânză topită, feta
- dulciuri concentrate (ciocolată, bomboane, napolitane, halva, prăjituri de cofetărie)
- băuturi dulci din comerț, de tipul celor carbogazoase dar si cele cu adaos de zahăr sau îndulcitori
- cartofi prăjiți, hamburgeri, snacks-uri, si alte produse gen fast-food.
Ioana Mergeani, nutriționist și dietetician
Cabinet: Bd. Dacia nr.103, București, tel. 0724733268
Vocabular
Colesterol
un tip de grăsime produsă de ficat și care se măsoară în sânge. De asemenea, anumite alimente conțin colesterol. ...