Stiri

Greutatea la naștere și markerii de risc

Greutatea la naștere și markerii de risc pentru diabetul

01/03/2015

Apple Watch va avea functie de monitorizare a glicemiei diabeticilor

Pacienții cu diabet care folosesc instrumente de măsurare a

Vise de diabetici

21/01/2014

Mă gândeam ce aș putea alege ca temă pentru articolul din ianuarie. Aveam o idee, dar o întrebare pusă la o prezentare la care am asistat astăzi m-a făcut să mă răzgândesc.

Suna cam așa: “Dacă computerele au nevoie de din ce în ce mai puțin input de la oameni, cât va mai dura până ce acestea vor înlocui oamenii de tot?”.

În prezentare era vorba despre computerele din ce în ce mai deștepte, care pot efectua calcule după algoritmi complicați și pot lucra cu o cantitate imensă de informații, computere care sunt folosite în toate domeniile, fără prea mult efort din partea oamenilor.

Bineînțeles că m-am gândit la micul meu “computer de bord”. Pompa de insulină. Care da, e deșteaptă și îmi face viața puțin mai ușoară. Dar atât: e doar un mini-calculator care controlează niște părți mecanice. Din punct de vedere al cunoștințelor, e la nivelul unui copil de clasa a doua: știe adunarea, scăderea și regula de trei simplă. Dar fără datele pe care i le dau eu, nu ar ști ce să adune sau să scadă.

Pompa poate memora rația insulină/carbohidrați, doza de corecție, rata bazală și între ce valori aș dori să îmi mențin glicemia. De asemenea, mai știe când și care a fost ultima doză de insulină. Dar pentru un calcul corect e nevoie de date în timp real, pe care i le dau tot eu: ce glicemie am în momentul respectiv, dacă sunt bolnavă, dacă am făcut/voi face sport, câți și ce fel de carbohidrați am mâncat.

Sunt prea mulți factori și prea multe necunoscute care afectează glicemia (gândiți-vă doar la haosul glicemic cauzat de hormonii de creștere sau de stres). În cazul acesta, nu aș lăsa o mașinărie să ia deciziile cu privire la tratamentul meu. Da, pompele de insulină, glucometrele, senzorii de glicemie ne ajută, dar au încă nevoie de input din partea noastră.

Și pancreasul artificial? Acea combinație între pompă de insulină, senzor de glicemie și algoritmi complicați care ar trebui să imite un pancreas sănătos? Există, se află în teste clinice acum în SUA. O pacientă a testat pancreasul artificial în afara spitalului, însă a avut în permanență lângă ea o asistentă.

Așa că, până când va fi autorizat și accesibil tuturor diabeticilor, pancreasul artificial nu e altceva decât un vis pentru noi. Un vis alternativ, de rezervă. Pentru că visul nostru cel mai mare este un leac pentru diabet.

Share

     

Vocabular

Glucometru

dispozitiv portabil care este folosit de persoanele cu diabet pentru a măsura nivelul de glucoză din sânge. După ce ...

Citeste mai departe

  • Blogroll