Stiri

Greutatea la naștere și markerii de risc

Greutatea la naștere și markerii de risc pentru diabetul

01/03/2015

Apple Watch va avea functie de monitorizare a glicemiei diabeticilor

Pacienții cu diabet care folosesc instrumente de măsurare a

Ghid de supraviețuire pentru Sărbători

19/12/2013

Diabeticii care calătoresc în această perioadă trebuie să își planifice bagajul cu mare grijă. Pe lângă asta, se vor confrunta cu tot ceea ce presupune o vacanță la sfârșit de an: aglomerație, întarzieri, bagaje pierdute, alți călători grăbiți.

Dar nici celor care își petrec Sărbătorile acasă nu le e mai ușor. Programul normal se dă peste cap. Mesele sunt încărcate, mâncărurile de Sărbători nu sunt cele mai sănătoase și, cel mai important, numărul de carbohidrați dintr-o porție este foarte greu de calculat, sau, mai bine zis, de ghicit. Mersul cu colinda sau în vizită nu ține loc de sport. Schimbările de rutină și de dietă au efecte dezastruase asupra glicemiilor.

Atunci ce putem face pentru a „supraviețui” Sărbătorilor fără o creștere serioasă a hemoglobinei glicate? Și să ne bucurăm de ele în același timp?

Majoritatea ideilor de mai jos se referă la mâncare, pentru că petrecem Sărbatorile împreună cu familia şi prietenii şi, de cele mai multe ori, ne vom întâlni în jurul mesei.

  1. Învață să spui “nu”. Politicos, dar ferm. Pentru că vreo mătuşă îți va mai oferi o porție. Sau bunica, a treia felie de cozonac. În cazul meu cel puțin, celor din jur le-a fost greu să înțeleagă de ce uneori mănânc dulce cu disperare aproape și alteori refuz bunătățile oferite. Cu timpul vor învăța ce înseamnă o hipoglicemie și să accepte că tu știi mai bine ce și când mănânci.
  2. Dacă ceva „nepermis” îți face cu ochiul, gustă. Dar nu exagera. La mine nu prea funcționează interdicțiile, așa că mai bine mănânc ce îmi doresc, bineînțeles cu măsură, și fac insulină corespunzător. Am grijă ca dulciurile să le mănânc la o masă principală și nu separat ca și gustare, glicemia nu va crește atât de brusc. Și dacă am grijă la cantități, e mai ușor de estimat câte glucide are bucățica de „dulce” și riscul de a calcula greșit unitățile de insulină necesare e mai mic. Dacă trebuie să mănânci o cantitate fixă de carbohidrați la o masă, mai bine înlocuiești o parte din ei cu ceva dulce, decât să mănânci în plus.
  3. Pregătește și câteva preparate fără sau cu puțini carbohidrați. Poate o salată de fructe fără zahăr adăugat. Sau o salată ca și garnitură în locul cartofilor sau orezului. Sau legume. Dacă mergi în vizită și fiecare invitat trebuie să aducă un fel de mâncare, pregătește un fel care îți place și căruia îi știi cantitatea de glucide. Așa, indiferent de ce aduc ceilalți, ai o opțiune.
  4. Atenție la alcool! Un pahar de vin la masă e ok, dar atenție, alcoolul scade glicemia. Pe de altă parte, lichiorurile dulci, cocktailurile, vinul dulce, berea, conțin mulți carbohidrați și cresc glicemia corespunzător.
  5. Fă mișcare cât de mult poți. Mergi în vizită la rude? Fă o bucată de drum pe jos. E zăpadă? Hai la sanie. Ai mâncat o cină prea consistentă? O plimbare nu poate decât să ajute. Dacă faci sport de obicei și reușesti să nu îți schimbi programul, e perfect!
  6. Testează-ți glicemia, cât de des poți. Ar fi bine să ai o rezervă de teste pentru Sărbători. Cu cât îți verifici glicemia mai des, cu atât poți „prinde” și trata mai ușor hiperglicemiile sau hipoglicemiile.
  7. Nu în ultimul rând, discută cu medicul tău. Poate o modificare a ratei bazale te ajută. Sau poate medicul are alte sugestii referitor la ajustarea schemei de insulină sau a medicației.

Toate cele de mai sus fac parte din experiența mea și trebuie tratate ca atare. Nu faceți nici o modificare în tratament fără a discuta cu medicul vostru. Fiecare diabetic e diferit și fiecare diabet e diferit, dacă pot să spun așa, și voi vă cunoașteți cel mai bine.

Așadar, Sărbători fericite, glicemii cât mai bune și să ne recitim sănătoși în 2014!

Share