Stiri

Greutatea la naștere și markerii de risc

Greutatea la naștere și markerii de risc pentru diabetul

01/03/2015

Apple Watch va avea functie de monitorizare a glicemiei diabeticilor

Pacienții cu diabet care folosesc instrumente de măsurare a

Ghid de călătorie cu diabet

18/12/2013

Mai e o săptămână până la Crăciun. Pentru mulți dintre noi, perioada Sărbătorilor și lunile ce urmează înseamnă și concedii, mici escapade la munte, excursii la ski și snowboard, vizite la rude, city-breaks romantice. Adică bagaje peste bagaje și distanțe mai mari sau mai mici parcurse cu mașina, autocarul, avionul, trenul.

Ca de obicei, diabetul complică puțin lucrurile.

Pe lângă bagajul obișnuit, bagajul de diabetic trebuie pregătit cu grijă. Dacă se întâmplă să ne uităm acasă periuța de dinți sau ni s-a rătăcit bagajul și am rămas fără aparatul de ras, putem fără grijă să ne cumpărăm altele la destinație. În cel mai rău caz, ne descurcăm fără. Dar ce facem dacă ajungem la destinație fără insulină? Sau teste de glicemie. Sau fără baterii pentru glucometru? Sau fără oricare dintre celelalte medicamente care fac parte din tratamentul nostru?

De aceea, ca să evităm să ne petrecem cel puțin o zi din concediu încercând să facem rost de insulină sau teste sau ace, comunicând într-o limbă străină, sau mai mult, încercând să ne facem înțeleși într-una pe care nu o cunoaștem, e bine să ne pregătim cu atenție bagajul de diabetic. Așadar, câteva lucruri care nu ar trebui să lipsească din bagajul nostru și câteva idei pentru o călătorie fără stres:

  • Insulină (pe care o puteți transporta într-o geantă termoizolantă)
  • Ace/Penuri/Seringi de rezervă
  • Rezervoare și canule pentru pompa de insulină (dacă e cazul)
  • Teste de glicemie și glicozurie/corpi cetonici (De obicei când avem o hiperglicemie care se încăpățânează să scadă și avem și corpi cetonici în urină, cel mai probabil nu avem insulină în corp: poate am ținut-o în soare, sau, dimpotrivă, a înghețat, și și-a pierdut din eficacitate, poate avem o bulă de aer, acul e înfundat sau penul ori pompa au o defecțiune mecanică. Un test de corpi cetonici pozitiv trage un semnal de alarmă.)
  • Glucometru și baterii de rezervă (sunt ușor de procurat, dar nu aș vrea să trebuiască să folosesc un glucometru care măsoară în mmol/l când sunt obișnuită cu notația în mg/dl)
  • „Înțepător” și ace de rezervă
  • Plasturi și dezinfectant
  • Tratament pentru hipoglicemie: glucoză, tablete de dextroză, sau, cel mai simplu, pliculețe de zahăr.
  • Păstrați-vă insulina și toate celelalte în ambalajul original, daca nu, luați cel puțin prospectul original sau rețeta.
  • Cereți de la medic o adverință care să menționeze tipurile de insulină sau orice alt medicament pe care îl luați și schema de tratament.
  • Asigurați-vă că la destinație există un frigider unde puteți păstra insulina. Pentru călătorii de câteva zile, e suficient și un loc răcoros și întunecat, ferit de temperaturi extreme.
  • Când călătoriți cu avionul, nu vă împachetați toate cele de mai sus în bagajul de cală. Există șanse să nu ajungă la destinație.

Voi ce alte sugestii aveți pentru bagajul de diabetic și pentru o călătorie fără „aventuri”?

Dacă doriți să aflați mai multe despre călătorii, avioane și pompe de insulină, vă invit să (re)vedeți o postare aici.

Share

     

Vocabular

Acut

descrie ceva care se apare brusc și pentru o perioadă scurtă de timp. Termen opus: cronic. ...

Citeste mai departe

  • Blogroll