Stiri

Greutatea la naștere și markerii de risc

Greutatea la naștere și markerii de risc pentru diabetul

01/03/2015

Apple Watch va avea functie de monitorizare a glicemiei diabeticilor

Pacienții cu diabet care folosesc instrumente de măsurare a

Diabetul – surse de informare

19/06/2014

De multe ori, după diagnostic, plecăm din spital sau din cabinetul medicului, după caz, cu un glucometru, tabletele sau insulină, un tabel cu idei de regim și multe, foarte multe semne de întrebare. Întâlnirile cu medicul sunt poate insuficiente pentru a primi răspunsuri la toate întrebările și nedumeririle pe care le avem. Și atunci, care ar putea fi sursele noastre de informare în ceea ce privește diabetul?

Cred că pe primul loc rămâne medicul diabetolog. Este cel care ne poate răspunde la întrebările despre tratament, tablete, insulină, doze și administrarea lor. Medicul poate face diferența între simptome trecătoare care pot apărea pe fond de stress sau oboseală și o complicație reală a diabetului. Este cel care, așa cum menționam în articolul trecut, are o privire de ansamblu asupra stării noastre de sănătate, ne poate îndruma către specialistul potrivit. Personal, am încredere în părererea avizată a medicului în general și a diabetologului în special, iar în cazurile în care consider că este necersar, nu îmi e frică să cer și o a doua părere.

O altă sursă de informare este presa: scrisă, televizată sau online. Există din ce în ce mai multe emisiuni, rubrici în reviste sau chiar publicații întregi pe teme medicale. Nu pot să spun că urmăresc activ revistele și emisiunile medicale: de obicei temele sunt generale, se discută mult despre diabetul de tip 2, multe dintre sfaturi nu se potrivesc terapiei cu insulină de exemplu. Pentru mine, presa este o modalitate de a mă ține la curent cu noutățile în domeniul medical: noi tipuri de insulină, aparate noi, descoperiri sau studii. Însă și aici informația ar trebui verificată și filtrată, din păcate există multe articole, mai ales în presa online, care conțin date greșite, informații false, sunt traduse greșit sau care nu verifică sursele pe care le citează sau nu specifică nici o sursă.

În schimb, urmăresc cu interes cărțile despre diabet și managementul acestuia. Nu mă atrag cărțile despre dieta diabeticului sau despre cum să „scapi de diabet”, aleg cartea după editura la care este publicată, după ce o răsfoiesc și după ce fac o mică cercetare cu privire la autorul cărții. Am deja o listă de cărți, sunt scrise de medici, educatori în diabet, sportivi de performanță, oameni care au studiat și au experiență în domeniu, unii dintre ei diabetici la rândul lor, a căror muncă o cunosc din mediul online. De asemenea, merită menționate așa-numitele ghiduri de diabet, distribuite prin centrele de diabet din țară, la care au contribuit atât medicii specialiști cât și pacienții.

De departe, sursa mea preferată de informare rămân ceilalți pacienți. Și pentru că nu cunosc personal alte persoane cu diabet de tip 1 (în mediul offline cel puțin), nu îmi rămâne decât să mă îndrept către comunitatea online: blogurile. Așa am aflat multe lucruri utile despre managementul diabetului în viața de zi cu zi: câte glucide sunt într-o felie de pizza, ce dulciuri (pentru tratarea hipoglicemiei) rezistă mai bine în poșetă, unde se mai pot pune seturile de infuzie în afară de abdomen, sau cum să păstrezi insulina la rece atunci când mergi la plajă.

În încheiere, aş vrea să vă reamintesc cât este de important să verificați orice informație despre diabet. Mai ales orice privește tratamentul, insulina, tabletele. Iar, pentru că diabetul este specific fiecărei persoane, nici o modificare a terapiei sau a schemei de tratament nu se va face fără aprobarea medicului diabetolog, indiferent dacă ați găsit o idee pe un blog sau ați primit un sfat pe un forum sau de la un prieten binevoitor.

Share

     

Vocabular

Index de masă corporală (IMC)

evaluează greutatea corporală în funcție de înălțime. Valoarea IMC se folosește pentru a identifica persoanele s ...

Citeste mai departe

  • Blogroll