Stiri

Greutatea la naștere și markerii de risc

Greutatea la naștere și markerii de risc pentru diabetul

01/03/2015

Apple Watch va avea functie de monitorizare a glicemiei diabeticilor

Pacienții cu diabet care folosesc instrumente de măsurare a

Ochiul sănătos

04/11/2013

Se vede că am fost la oftalmolog. Aşa arată ochiul meu după picăturile de dilatare a pupilei. La patru ani după diagnostic mi s-a spus prima dată că am „un început de retinopatie”. Am înghețat, nu înțelegeam decât că am retinopatie, o complicație, o complicație a diabetului, care poate duce la orbire.

Am repetat consultul câteva luni mai târziu doar ca să mi se spună că nu apar „modificări ale fundului de ochi”. M-am speriat atunci, apoi ca urmare a celei de-a doua consultații, am uitat tot. Toate consultațiile din următorii ani nu au arătat nici un semn de retinopatie, pe foaia de consultație scria mereu „nu există modificări retiniene”.

Până acum doi ani, când, la consultul oftalmologic anual, aud: „se văd nişte modificări”. Oftalmologul se referea la două microanevrisme în ochiul drept şi unul în cel stâng. Acum un an, situația rămăsese neschimbată, una dintre situațiile când lipsa schimbării e un lucru bun. Un lucru foarte bun considerând cei 17 ani cu diabet.

În februarie anul acesta mă aflam din nou în cabinetul oftalmologic. În alt cabinet al altui medic, în alt oraş şi altă țară. Rezultatul? De asemenea, altul. Se pare că cele trei microanevrisme s-au retras, chiar dacă glicemiile mele au fost departe de a fi „perfecte”. Aveam ceva îndoieli dar…hai să zicem că micile anevrisme pot apărea şi dispărea!

Pentru că în august am fost din nou la control, cu același rezultat, de data asta aleg să las deoparte îndoielile şi să am încredere în acest diagnostic. Şi să încerc din toate puterile să previn alte anevrisme să apară.

ochi_corina

Articol preluat de pe blogul personal al Corinei http://blueinsulinpumps.wordpress.com/2013/02/20/healthy-eye/

 

Share

     

Vocabular

Rezistența la insulină

Reprezintă una din cauzele importante ale diabetului de tip 2. Apare atunci când organismul nu răspunde adecvat la ac ...

Citeste mai departe

  • Blogroll