Stiri

Greutatea la naștere și markerii de risc

Greutatea la naștere și markerii de risc pentru diabetul

01/03/2015

Apple Watch va avea functie de monitorizare a glicemiei diabeticilor

Pacienții cu diabet care folosesc instrumente de măsurare a

14 motive

14/11/2013

Până acum câțiva ani nici nu știam că există o astfel de zi. Ignoram cu nonșalanță faptul că am diabet, funcționam pe „pilot automat”. Îmi făceam insulina și mă testam, dar fără să reacționez la numerele pe care mi le arăta glucometrul. Dar nu despre asta vreau să scriu azi.

 

Vreau să vă spun însă care sunt pentru mine 14 motive pentru a sărbători 14 noiembrie:

 1. Nicolae Paulescu. Contribuția lui Nicolae Paulescu în descoperirea tratamenului cu insulină e puțin recunoscută. Paulescu își desfășoară cercetările pe animale, extractul său salin este eficient în tratarea câinilor diabetici, dar nu poate fi folosit în studii clinice pe oameni. După Primul Război Mondial, Paulescu își continuă cercerările și publică primele lucrări în 1921.
 2. Frederick Banting. 14 noiembrie este ziua de naștere a lui Frederick Banting. În 1923, Frederick Banting primește premiul Nobel pentru descoperirea tratamentului cu insulină. La începutul lui 1922 Banting și echipa sa publică lucrarea despre utilizarea cu succes a unui extras pancreatic bazat pe alcool în tratamentul unui pacient uman și normalizarea valorilor glicemice ale acestuia.
 3. Insulina. Sunt recunoscătoare pentru insulină, oricine ar fi descoperit-o.
 4. Analogii de insulină. Din 1922 și până azi, s-a trecut de la extractul lui Banting, insulina animală – extrasă din pancreas de porc sau vită, la insulina umană (Humulin R, NPH) și apoi la analogii de insulină: (Humalog, NovoRapid, Lantus și Levemir). Produși în laborator ca și insulinele umane, analogii de insulină sunt modificați pentru a asigura o acțiune mai rapidă sau pe o perioadă mai mare de timp.
 5. Tehnologia modernă. Din 1922 și până azi, s-a trecut de la seringile de sticlă, sterilizate prin fierbere și de la testarea glicozuriei cu reactivi, în eprubetă, la seringi de unică folosință, ace cât mai subțiri, teste și glucometre ușor de folosit, penuri de insulină, pompe de insulină, sisteme de monitorizare continuă a glicemiei.
 6. Schimbările în dieta diabeticilor. Din 1922 și până azi, s-a trecut de la restricționarea carbohidraților, la dieta în care fiecare masă a zilei avea un număr stabilit de carbohidrați, până azi, când majoritatea medicilor recomandă o dietă echilibrată. Datorită insulinei și a tehnologei moderne, majoritatea diabeticilor pot să mănânce când și ce doresc, nu numai când și ce trebuie.
 7. Medicii. Există medici și medici, dar am avut norocul ca majoritatea diabetologilor pe care i-am întâlnit să fie oameni sufletiști, pasionați de munca lor și de pacienți. Din păcate în România sunt prea puțini medici diabetologi, având în vedere numărul de pacienți.
 8. Ceilalți diabetici. Astăzi suntem 371 de milioane de diabetici în întreaga lume. Cam 5% din populația Terrei. În anul 2035, vom fi 10%.
 9. Cercetările care se fac pentru găsirea unui leac. Îi urmăresc pe cei de la Faustmann Lab. Am încă speranța că într-o zi se va găsi un leac pentru diabet. Sau un vaccin. Poate vom beneficia de el. Poate generațiile următoare.
 10. Pentru că, dacă tendințele arătate de statistici se mențin, în anul 2035, 10% din populația Pământului va suferi de diabet.
 11. Comunitatea online. Pentru că, acum câțiva ani, căutând informații despre diabet, am descoperit primele bloguri. Poveștile altor oameni ca mine m-au inspirat să am mai multă grijă de mine și mi-au dat speranță.
 12. Proiectele care apar din inițiativa comunității online. Unul dintre ele este WDDPE – World Diabetes Day Postcard Exchange. Proiectul a început în urmă cu trei ani și implică schimbul de cărți poștale între persoane afectate de diabet din întreaga lume, cu ocazia Zilei Mondiale a Diabetului. Altul este Blue Fridays.
 13. Bunica. Mătușa. Mama soțului meu. Toate trei suferă de diabet de tip 2. Indiferent de tipul de diabet, de tratament, de rasă sau nație, diabetul e același monstru pentru toată lumea.
 14. Ziua mondială a diabetului Sărbătoresc Ziua mondială a diabetului doar pentru că există o astfel de zi. Doar pentru că e un motiv bun de a vorbi despre diabet și despre pericolul pe care acesta îl reprezintă. Doar pentru că mulți dintre diabetici sunt încă nediagnosticați și pentru că mulți alții sunt în categoria cu risc de a face diabet. Pentru că există încă oameni care nu au acces la insulină.

Voi cum sărbătoriți?

Share

     

Vocabular

Colesterol

un tip de grăsime produsă de ficat și care se măsoară în sânge. De asemenea, anumite alimente conțin colesterol. ...

Citeste mai departe

 • Blogroll