Blog diabet
Sunt Corina și sunt soție, programator, iubitoare de handmade, pasionată de boardgames, dependentă de cafea și bloguri, de scris și plimbări cu bicicleta. Am fost diagnosticată cu diabet tip 1 în 1995, la 11 ani și jumătate. Scriu (cu întreruperi) despre viața cu ceva zahăr în plus din 2010.
Diabetul – surse de informare
De multe ori, după diagnostic, plecăm din spital sau din cabinetul medicului, după caz, cu un glucometru, tabletele sau insulină, un tabel cu idei de regim și multe, foarte multe semne de întrebare. Întâlnirile cu medicul sunt poate insuficiente pentru a primi răspunsuri la toate întrebările și nedumeririle pe care le avem. Și atunci, care ar putea fi sursele noastre de informare în ceea ce privește diabetul? Cred că pe primul loc rămâne medicul diabetolog. Este cel care ne poate…
O vizită la diabetolog
Se spune adesea că, în cazul diabetului, pacientul însuși este cel care se îngrijește de sine, cel care are responsabilitatea de a administra tratamentul și care ia deciziile cu privire la acesta. Noi, ca pacienți cu diabet, trebuie să luăm zilnic zeci de decizii care ne afectează pe termen scurt glicemiile și starea pe care o avem în ziua respectivă: ce, când și cât mâncăm, cât sport facem, câtă insulină și când o administrăm. Dar nu despre asta vreau să…
Diabetul și nutriția
Am stat mult în fața monitorului, gândindu-mă cum să intitulez articolul de luna aceasta. „Regimul diabeticului”? „Diabetul și dieta”? „Am diabet, ce am voie să mănânc?”. Parcă nici un titlu nu se potrivește. Acum 19 ani, după diagnostic, am plecat din spital cu doze fixe de insulină pentru mic dejun, prânz și cină, cu ore fixe (cel puțin intervale fixe) la care trebuia să îmi fac doza de insulină și să mănânc, cu un program de gustări pe care trebuia…
Diabet + Sport = ? (partea 2)
continuare articol saptamana trecuta, vezi partea 1 aici Zahăr sau glucoză În primul rând, fie că e vorba de o plimbare în parc, o alergare, badminton, o tură cu bicicletă, NU plec din casă fără zahăr/glucoză/dextroză în caz de hipoglicemie. Și glucometrul. Și insulina rapidă. Dacă merg la sală, zahărul vine cu mine în sală, împreună cu cheia de la vestiar și prosopul, pentru că la o glicemie de 40 mg/dl, distanța dintre sală și vestiar e mult prea lungă.…
Diabet + Sport = ? (partea 1)
Pot face diabeticii sport? Vorbeam de curând cu tata despre diagnostic. Și mi-a spus că poate singurul lucru care l-a ajutat să își revină după diagnosticul meu a fost când cineva a menționat un sportiv de performanță, care a participat la Jocurile Olimpice, având diabet. Atunci tata a înțeles că diabetul nu este o boală care să te țină pe loc sau să te oprească vreodată. Și într-adevăr, diabetul nu mi-a fost o piedică, în nici un fel. Însă nu…
Vise de diabetici
Mă gândeam ce aș putea alege ca temă pentru articolul din ianuarie. Aveam o idee, dar o întrebare pusă la o prezentare la care am asistat astăzi m-a făcut să mă răzgândesc. Suna cam așa: “Dacă computerele au nevoie de din ce în ce mai puțin input de la oameni, cât va mai dura până ce acestea vor înlocui oamenii de tot?”. În prezentare era vorba despre computerele din ce în ce mai deștepte, care pot efectua calcule după algoritmi…
Ghid de supraviețuire pentru Sărbători
Diabeticii care calătoresc în această perioadă trebuie să își planifice bagajul cu mare grijă. Pe lângă asta, se vor confrunta cu tot ceea ce presupune o vacanță la sfârșit de an: aglomerație, întarzieri, bagaje pierdute, alți călători grăbiți. Dar nici celor care își petrec Sărbătorile acasă nu le e mai ușor. Programul normal se dă peste cap. Mesele sunt încărcate, mâncărurile de Sărbători nu sunt cele mai sănătoase și, cel mai important, numărul de carbohidrați dintr-o porție este foarte greu de…
Ghid de călătorie cu diabet
Mai e o săptămână până la Crăciun. Pentru mulți dintre noi, perioada Sărbătorilor și lunile ce urmează înseamnă și concedii, mici escapade la munte, excursii la ski și snowboard, vizite la rude, city-breaks romantice. Adică bagaje peste bagaje și distanțe mai mari sau mai mici parcurse cu mașina, autocarul, avionul, trenul. Ca de obicei, diabetul complică puțin lucrurile. Pe lângă bagajul obișnuit, bagajul de diabetic trebuie pregătit cu grijă. Dacă se întâmplă să ne uităm acasă periuța de dinți sau…
14 motive
Până acum câțiva ani nici nu știam că există o astfel de zi. Ignoram cu nonșalanță faptul că am diabet, funcționam pe „pilot automat”. Îmi făceam insulina și mă testam, dar fără să reacționez la numerele pe care mi le arăta glucometrul. Dar nu despre asta vreau să scriu azi. Vreau să vă spun însă care sunt pentru mine 14 motive pentru a sărbători 14 noiembrie: Nicolae Paulescu. Contribuția lui Nicolae Paulescu în descoperirea tratamenului cu insulină e puțin…
Un mic memento
În caz că ar exista posibilitatea să uit… Deși nu cred. Nu am uitat niciodată că am diabet. M-am purtat uneori ca și cum nu aș avea, dar nu am uitat niciodată. Lăsând gluma la o parte, nu am avut niciodată (până acum) o brățară medicală, sau vreun medalion de genul acesta. Obișnuiam să scriu în carnetul de note sau pe un bilețel pe care îl purtam în portofel: „Am diabet tip 1, insulino-dependent”. Pentru cazul în care aș fi fost…