Stiri

Greutatea la naștere și markerii de risc

Greutatea la naștere și markerii de risc pentru diabetul

01/03/2015

Apple Watch va avea functie de monitorizare a glicemiei diabeticilor

Pacienții cu diabet care folosesc instrumente de măsurare a

Strategii nutriționale pentru un stil de viață sănătos

17/07/2013

Strategii nutriționale pentru ceea ce înseamnă stil de viață sănătos de la Nutriționistul –  Ioana Mergeani

În plus față de exercițiile fizice, o dietă adecvată, bogată în principii nutritive, care să furnizeze o livrare constantă de energie, reprezintă ceea ce numim, abstract și utopic uneori, un stil de viata sănătos. Prin schimbarea obiceiurilor alimentare și nu în ultimul rând prin moderația porției de mâncare, puteți să slăbiți și să deveniți mai sănătoși.

Uneori nu este suficient să schimbați obiceiurile  alimentare, este nevoie de altceva care să vă deturneze mintea de la mâncare, un proiect care păstrând în minte obiectivul, vă va ajuta să vă reduceți și să vă mențineți greutatea corporală.

Iată, în continuare, câteva sugestii la care vă invit să reflectați:

  • Acordați o atenție mai mare alimentelor hrănitoare și în același timp sărace în calorii (de exemplu iaurturi naturale, ouă, brânză proaspată etc.)
  • Iaurtul, unul dintre puținele alimente care adună laolaltă toate cele trei principii nutritive, într-o proporție echilibrată. Studii recente ne arată că probioticele (pro-pentru, bios– viață) conținute în iaurt contribuie la dezvoltarea bacteriilor benefice din tractul gastro-intestinal și la scăderea incidenței cancerului de colon prin scăderea activității unei enzime (beta – glucuronidaza) responsabilă direct de această patologie.
  • Încercați (și vă spun eu că merită) să vă curățați cerul gurii de tot ce este prea sărat sau prea dulce. În felul acesta veți aprecia noi gusturi!
  • Înlocuiți sarea cu condimente care stimulează digestia și în același timp  dau savoare – chili, coriandru, cuișoare, nucșoară, dafin, cimbru.
  • Evitați să suprimați un aliment care vă place, mai curând reduceți porțiile! O porție normală conține 80-100 g carne, 150 g cartof, 2-3 linguri orez. Pentru  legumele crude nu trebuie să ne preocupe cantitatea. Ceea ce ar trebui să evităm este asocierea între glucide simple și lipide, adică paste cu unt/telemea, pâine cu unt și miere, pâine cu șuncă/bacon etc.
  • Mergeți pe jos până la serviciu, 2-6 Km și folosiți acest timp ca să cugetați la ceva. Dacă mergem pe jos 1Km, putem arde 1 Kcal/Kg corp.  O persoană cu o greutate de 70 Kg, arde 70 Kcal într-o plimbare scurtă de 1 Km. Iată, deci, cum pierdem calorii și ne limpezim și gândurile.
  • În vizită, la mese copioase, refuzați să fiți serviți a doua oară, mărturisiți că sunteți la regim – este nevoie de susținerea prietenilor!
  • Evitați stresul la masă, deoarece vă determină să mâncați mai mult și mai repede. Putem explica acest fenomen  și care este legatura între stres și pofta de mâncare – secreția mare de cortizon determină o acumulare în exces de leptină (hormonul sațietății) care stimulează apetitul și automat creșterea în greutate.
  • Așezați-vă confortabil la masă, chiar dacă sunteți singur aranjați frumos masa, acordați-vă timpul necesar, nu înfulecați, savurați fiecare înghițitură chiar dacă masa este frugală.
  • Pentru ca un regim să fie ținut pe termen lung este nevoie de informații nutriționale astfel încât să puteți face echivalențe calorice. Adică, cu ce poate fi înlocuită o felie de pâine sau o friptură, păstrând aceeași valoare calorică și nutrițională.

Share

     

Vocabular

Carbohidrați

sunt nutrienți de bază din alimente. Se găsesc mai ales în paste făinoase, unele legume și fructe, în produsele l ...

Citeste mai departe

  • Blogroll