Stiri

Greutatea la naștere și markerii de risc

Greutatea la naștere și markerii de risc pentru diabetul

01/03/2015

Apple Watch va avea functie de monitorizare a glicemiei diabeticilor

Pacienții cu diabet care folosesc instrumente de măsurare a

Sportul și diabetul. Întrebări și răspunsuri

05/07/2012

Activitatea fizică face parte din tratamentul diabetului în egală măsură cu alimentația echilibrată și medicamentația. Spunem că trebuie să facem mișcare, să facem exerciții! Dar ce se înseamnă activitate fizică? Care este diferența dintre activitate fizică și sport?

Mult timp a existat convingerea că activitatea fizică nu este importantă în diabetul de tip 1.

 

Efectele pozitive ale activității fizice în tratarea diabetului

În prezent o multitudine de studii demonstrează că efectele activității fizice asupra diabetului de tip 1 sunt comparabile cu cele observate în cazul diabetului de tip 2. Astfel, practicarea unei activități fizice este recomandată în egală măsură în abele tipuri de diabet.

Activitatea fizică crește sensibilitatea organismului la  insulină, fie că insulina este secretată de organism sau injectată. Activitatea fizică diminuează:

  • tensiunea arterială
  • riscul bolilor cardiovasculare
  • trigliceridele
  • grăsimea corporală

Actvitatea fizică nu ajută atât de mult la scăderea în greutate ci mai ales la arderea grăsimilor și creșterea masei musculare. Activitatea fizică ameliorează calitatea vieții și favorizează bunăstarea și echilibrul general.

 

Ce este, mai exact, activitatea fizică?

Facem distincția între activitatea fizică și sport. Activitatea fizică poate fi un sport dar se poate realiza și prin alte activități care nu sunt sportive, cum ar fi grădinăritul. Curățenia în casă poate fi considerată activitate fizică. Aceste activtăți zilnice trebuie luate în calcul în adaptarea tratamentului și sunt esențiale în controlul diabetului. O mare parte dintre sporturi și activități fizice pot fi practicare de pacienți cu diabet dar cel mai sigur este să discutați cu medicul dvs. deoarece pot exista contraindicații în funcție de profilul și situația fiecăruia (în general, trebuie evitate sporturile violente cum ar fi fotbalul, în cazul reniopatiei diabetice cu NVC există riscul sângerărilor).

Ischemia silenţioasă coronariană este frecventă la pacienţii cu diabet zaharat. Înaintea unei reprize de activitate fizică sau sportivă trebuie verificat dacă pacientul nu are ischemie coronariană pentru a evita eventualele accidente.

Share