Stiri

Greutatea la naștere și markerii de risc

Greutatea la naștere și markerii de risc pentru diabetul

01/03/2015

Apple Watch va avea functie de monitorizare a glicemiei diabeticilor

Pacienții cu diabet care folosesc instrumente de măsurare a

Retinopatia diabetică

27/03/2013

Retinopatia diabetică este un termen generic care desemnează toate afecțiunile cauzate de diabet la nivelul retinei. Există în principal două tipuri majore de retinopatie: proliferativă și non-proliferativă.

Forma proliferativă, mai gravă, apare după ani de evoluție a bolii. Vasele care irigă retina sunt extrem de afectate și se dezvoltă vase noi de sânge, care cresc în retină și care au o structură modificată, astfel încât se deteriorează ușor, cu producerea de hemoragii (hemoragii vitroase, pentru că se identifică în corpul vitros). Neo-vascularizația determină și cicatrici ale retinei care deformează retina și de multe ori sunt urmate de “dezlipirea de retină”.

Forma non-proliferativă este cea mai frecventă formă de retinopatie. Cei mai mulți pacienți cu retinopatie non-proliferativă nu știu că suferă de această complicație. Uneori apar simptome de vedere încețoșată și, în afectarea mai severă, vederea este pierdută. Controlul periodic la medicul oftalmolog și tratamentul adecvat corectează eficient această problemă.

Share