O dietă bogată în fibre împotriva diabetului
03/02/2014Cercetătorii știu de mult faptul că o dietă bogată în fibre poate ajuta la protecția împotriva diabetului și obezității dar nu se cunoștea exact procesul de bază.
Acum, investigatori din Franța și Suedia declară că au descoperit mecanismul conform unui studiu publicat recent în jurnalul Cell.
Echipa de cercetare, condusă de Giles Mithieux de la Centru Național de Cercetare Științifică din Franța (Centre National de la Recherche Scientifique – CNRS), explică cum multe alimente bogate în fibre fermentabile, cum ar fi varza, fasolea și majoritatea fructelor și legumelor dulci, nu pot fi digerate direct de intestin.
În schimb, bacteriile intestinale fermentează aceste fibre în acizi grași cu lanț scurt, inclusiv butirat si propionat. Acești acizi grași pot fi absobiți din intestin.
Intestinul sintetizează glucoza și o eliberează în sânge pe parcursul nopții și între mese.
Cercetătorii au explicat cum glucoza are anumite elemente care sunt detectate de nervi localizați în vene care colectează sânge de la intestine – cunoscute sub numele de sistemul venos port. Un semnal nervos este apoi trimis la creier.
După aceea, creierul activează o serie de mecanisme de apărare împotriva diabetului și obezității ca răspuns la acest semnal. Apărarea include sațietate crescută, energie crescută eliberată în perioadele de odihnă și o producție mai mică de glucoză din partea ficatului.
Investigatorii au analizat șobolani și șoareci care au avut diete suplimentate cu fibre fermetabile, cu propionat și butirat, dar și un grup de de rozătoare cu o dietă de control pentru a verifica o conexiune între producția de glucoză a intestinului și fibrele fermentabile.
Studiul a descoperit că șoarecii care au avut o dietă îmbogățită cu fibre – dar care era de asemenea bogată în grăsimi și zahăr – s-au îngrășat semnificativ mai puțin comparativ cu șoarecii care au fost hrăniți cu diete nesuplimentate cu fibre.
Mai mult, datorită sensibilității crescute la insulină, șoarecii care au avut o dietă bogată în fibre erau protejați împotriva diabetului.
Folosind șoareci ale căror intestine au fost genetic modificate să nu producă glucoză, cerectătorii au repetat experimentul. Din acest al doilea experiment, cercetătorii au descoperit că șoarecii au câștigat n greutate și au dezvoltat diabet.
Aceste rezultate sugerează că activitatea producătoare de glucoză a intestinelor ca rezultat al proprionatului și butiratului și a bacteriei intestinale este cea care face ca fibrele fermentabile să protejeze împotriva obezității și diabetului.
Această cercetare poate conduce la dezvoltarea de noi tratamente sau programe de prevenție pentru diabet și obezitate.
http://www.medicalnewstoday.com/articles/271220.php
Vocabular
Hemoglobina A1C
un test care arată nivelul mediu de glucoză în sânge în ultimele 2-3 luni. Hemoglobina este o componentă a celulel ...