Stiri

Greutatea la naștere și markerii de risc

Greutatea la naștere și markerii de risc pentru diabetul

01/03/2015

Apple Watch va avea functie de monitorizare a glicemiei diabeticilor

Pacienții cu diabet care folosesc instrumente de măsurare a

Noi date despre reducerea mortalității la persoanele cu diabet de tip 1

18/10/2013

O nouă cercetare publicată la întâlnirea anuală a Asociației Europene pentru Studiul Diabetului (EASD) în Barcelona, Spania, arată că persoanele cu diabet de tip 1 care au copii au risc mai mic de mortalitate, dar acest lucru este mai pregnant la femei decât la bărbați.

 

Cercetarea a fost realizată de Dr. Lena Sjöberg, de la Universitatea din Helsinki și Institutul Național de Sănătate Publică, Helsinki, Finlanda, și colegii săi.

Cercetări anterioare au arătat că diabetul de tip 1 este asociat cu o mortalitate crescută comparativ cu restul populației în general din cauza complicațiilor acute și pe termen lung. Alte cercetări anterioare au arătat că mortalitatea în populația generală este mai ridicată la femeile și bărbații care nu au copii față de cei care au. Atât femeile cât și bărbații cu diabet de tip 1 din copilărie au mai puțini copii decât populația generală.

În acest studiu, Sjöberg și colegii au examinat mortalitatea și cauzele decesului la subiecții cu diabet de tip 1 diagnosticat în copilărie comparativ cu grupul de control, cu focus pe diferențele între ratele mortalității între cei fără copii și cei cu copii.

Persoanele cu diabet incluși în studiu au fost selectați din cohorta DERI (Diabetes Epidemiology Research International). Persoanele incluse în studiu au fost diagnosticate cu diabet la vârste cuprinse între 0 și 17 ani, în perioada 1965-1979 și au primit tratament cu insulină la momentul diagnosticului. La nivel național (în Finlanda) au fost identificate 5.162 de cazuri și 2.327 (45%) dintre ele sunt femei. Au fost selectate câte două persoane fără diabet pentru fiecare persoană cu diabet din cohorta DERI, pentru a fi incluse în grupul de control, eașantionarea s-a realizat ținând cont de trei criterii: anul nașterii, sexul și regiunea geografică pentru locul nașterii. Persoanele fără diabet au fost selectate din baza de date națională a Instituției de Asigurări Sociale.

Datele au arătat că 1.025 de persoane cu diabet și 497 de persoane fără diabet au decedat pe perioada de urmărire, până la sfârsitul lui 2010. Mortalitatea de orice cauză a fost semnificativ mai mare la persoanele cu diabet decât la cele din grupul de control: mortalitatea de orice cauză la bărbații cu diabet a fost de 3 ori mai mare decât la cei din grupul de control. Pentru femei, mortalitatea de orice cauză a fost de 5 ori mai mare la femeile cu diabet decât la cele din grupul de control. Pentru persoanele cu diabet, diferențele de mortalitate între femei și bărbați sunt mai puțin pronunțate decât la grupurile de control. Diabetul diminuează diferențele dintre sexe. Impactul dat de prezența copiilor a fost împărțit în patru categorii de persoane: fără copii, un copil, 2 copii, trei sau mai mulți copii.

În general, cu cât o persoană avea mai mulți copii cu atât mortalitatea era mai mică, dar această tendință a fost mai puțin pronunțată la bărbați decât la femei. În total, mortalitatea de orice cauză a fost la jumătate în cazul persoanelor care aveau copii, atât în grupul persoanelor cu diabet cât și în grupul de control, pentru ambele sexe. În cazul femeilor, faptul că au copii determină reducerea mortalității în mod similar cu persoanele de sex feminine fără diabet; în cazul bărbaților această diferență este mai puțin pronunțată. Un posibil motiv pentru această diferență între sexe este că femeile sunt educate și foarte bine motivate în timpul sarcinii și această motivație s-ar putea să persiste și post partum.

http://www.medicalnewstoday.com/releases/266577.php

Share