Stiri

Greutatea la naștere și markerii de risc

Greutatea la naștere și markerii de risc pentru diabetul

01/03/2015

Apple Watch va avea functie de monitorizare a glicemiei diabeticilor

Pacienții cu diabet care folosesc instrumente de măsurare a

Diabet. Sportul încetinește durerile neuropatice

27/03/2013

Sportul încetinește durerile neuropatice. Potrivit unui nou studiu la animale, publicat în jurnalul medical Anesthesia & Analgesia, exercițiile fizice regulate reduc dezvoltarea neuropatiei dureroase asociate diabetului – datorită unei doze crescute de substanță protectivă numită “proteină șoc de căldură” 72 (Hsp 72).

Afectând până la 70% dintre persoanele cu diabet, neuropatia reprezintă afectarea neurologică asociată cu durere, furnicături, amorțeli și alte senzații incomode la nivelul picioarelor, mâinilor, palmelor și tălpilor. Cercetările anterioare arată că exercițiile fizice/sportul ar putea reduce durerea asociată cu neuropatia diabetică.

Pentru a afla cum activitatea fizică reduce durerea cauzată de afectarea nervilor, cercetătorii au urmărit efectele exercițiilor fizice la șoareci cu diabet indus chimic. La câteva săptămâni după apariția diabetului, o parte dintre șoareci au fost alocați unui program de exerciții fizice la roată/bandă de alergare. În două săptămâni, animalele care nu au fost incluse în programul de exerciții fizice prezentau reacții anormale la temperatură și apăsare – două caracteristici care semnalează neuropatia.

Studii anterioare sugerează că durerea provocată de  neuropatie poate fi legată de o anume inflamație   – care provoacă eliberarea unor substanțe cum este factorul alfa de necroză tumorală și interleukina-6, dar nivelurile acestor substanțe nu erau diferite la șoarecii care au făcut exercițiile fizice față de cei care nu au făcut. Totuși, șoarecii care au fost incluși în programul de exerciții fizice au prezentat o creștere a Hsp72, o proteină care joacă un rol important în protecția împotriva deteriorării celulare.

Noile descoperiri pot ajuta oamenii de știință să dezvolte noi forme de tratament, nu neapărat medicamente, care să poată „amâna sau proteja împotriva dezvoltării complicațiilor nervilor periferici asociate diabetului”, conform autorilor studiului.

http://www.diabetesselfmanagement.com/Blog/Diabetes-News/exercise-may-slow-development-of-neuropathy-pain/

http://www.sciencedaily.com/releases/2013/02/130204142549.html

Share

     

Vocabular

Glucometru

dispozitiv portabil care este folosit de persoanele cu diabet pentru a măsura nivelul de glucoză din sânge. După ce ...

Citeste mai departe

  • Blogroll