Stiri

Greutatea la naștere și markerii de risc

Greutatea la naștere și markerii de risc pentru diabetul

01/03/2015

Apple Watch va avea functie de monitorizare a glicemiei diabeticilor

Pacienții cu diabet care folosesc instrumente de măsurare a

Dispozitiv pentru detectarea afecțiunilor retiniene

11/02/2014

Un nou dispozitiv portabil pentru detectarea precoce a afecțiunilor retiniene

Un nou dispozitiv de mărimea unei camere video, care încape în palmă, scanează retina pacientului în câteva secunde și ar putea ajuta medicul în detecția timpurie a bolilor retinei, inclusiv retinopatia diabetică, glaucomul și degenerarea maculară. Crcetetătorii de la MIT (Massachusetts Institute of Technology) descriu noul lor dispozitiv de screening oftalmologic într-o lucrare publicată recent în jurnalul Biomedical Optics Express.

Deși și alte grupuri de cercetători și companii au creat dispozitive portabile cae utilizează tehnologii similare, acest nou design este primul care combină tehnologii de ultimă oră, cum ar fi imagistică 3D ultra-rapidă, un sistem minuscul micro-electric cu oglizinzi pentru scanare (MEMS) și o tehnică de coretare a mișcărilor oculare involuntare. Aceste inovații ar trebui să permită medicilor să colecteze date multiple cu doar o singură evaluare.

În mod normal, pentru a diagnostica afecțiuni retiniene, un oftalmolog sau asistent de optică medicală trebuie să examineze pacientul în cabinetul propriu, cu instrumente de dimensiuni mari.

Cum funcționează

Dispozitivul utilizează o tehnică numită tomografie în coerență optică (OCT), pe care grupul MIT și colaboratorii au inițiat-o la începutul anilor ’90.

Tehnologia trimite raze de lumină infraroșie în ochi și în retină. Ecouri ale acestei lumini se întorc în dispozitiv, care utilizează infometria pentru a măsura schimbările ecourilor de lumină ca timp și magnitudine, relevând structura țesutului retinei în secțiune – similar cu imagistica radar sau ultrasunete.

Pentru a corecta instabilitatea la mișcare a unui dispozitiv ținut în mână aceștia au utilizat tehnologia 3D de imagini multiple. Dispozitivul face multiple poze 3D la viteză mare, scanând o zonă a ochiului de mai multe ori dar din diferite direcții. Utilizând imagini multiple 3D ale aceleași părți ale retinei se pot corecta distorsiunile datorate mișcării operatorului camerei. Următorul pas a fost să evalueze tehnologia într-un cadru clinic. Dar dispozitivul este încă relativ scump și înainte ca tehnologia să ajungă în cabinetele dotorilor, producătorii trebuie să găsesască o metodă pentru a scădea costurile de producție.

De ce este importantă evaluarea timpurie

Este posibil ca multe persoane cu afecțiuni oftalmologice să nu fie conștiente de aceste probleme până în momentul în care apare pierderea ireversibilă a vederii. Tehnologia de screening este importantă pentru că multe astfel de boli ar trebui detectate și tratate mult înainte de apariția vreunui simptom.

Problemele oftalmologice nedetectate sunt exacerbate odată cu creșterea în greutate sau cu lipsa controlului diabetului.

Dezvoltarea unei de metode de screening accesibile unei părți mai mari a populației ar putea reduce semnificativ cazurile de pierdere a vederii.

http://www.medicalnewstoday.com/releases/2705pa84.php

Share

     

Vocabular

Acut

descrie ceva care se apare brusc și pentru o perioadă scurtă de timp. Termen opus: cronic. ...

Citeste mai departe

  • Blogroll