Stiri

Greutatea la naștere și markerii de risc

Greutatea la naștere și markerii de risc pentru diabetul

01/03/2015

Apple Watch va avea functie de monitorizare a glicemiei diabeticilor

Pacienții cu diabet care folosesc instrumente de măsurare a

Dieta și stilul de viață la pacienții cu diabet zaharat

18/10/2013

Un studiu nou arată că dieta și stilul de viață al persoanelor care suferă de diabet nu ar trebui să fie diferite de cele ale populației generale.

 

O nouă cercetare publicată în Diabetologia (jurnalul medical al Asociației Europene pentru Studiul Diabetului [EASD]) sugerează că îndrumările de stil de viață pentru persoanele cu diabet nu ar trebui să fie diferite de cele pentru publicul general, deși pacienții cu diabet ar putea beneficia mai mult de aceste îndrumări.

În cadrul studiului European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition (EPIC) a fost analizat un grup format din 6384 de persoane cu diabet și 258911 de persoane fără diabet. Modelarea computerizată a fost utilizată pentru explorarea relației (atât la cei cu diabet cât și la cei fără) dintre mortalitate și următorii factori de risc: indicele de masă corporală, raportul talie/înălțime, 26 de tipuri de alimente, consumul de alcool, timpul liber, activitatea fizică, fumatul.

Deloc surprinzător, cercetătorii au descoperit că mortalitatea generală a fost cu 62% mai mare la persoanele cu diabet comparativ cu cei fără diabet. Consumul de fructe, legume, nuci, semințe, paste, carne de pasăre și uleuiri vegetale este legat de un risc de mortalitate mai mic iar consumul de unt și margarină este asociat cu risc crescut de mortalitate. În timp ce puterea asocierii a fost diferită la persoanele cu diabet față de grupul celor fără diabet, direcția asocierii a fost aceeași pentru ambele grupuri. Nicio altă diferență nu a fost observată între cei cu și fără diabet cu privire la ceilalți factori de stil de viață (țesut adipos, consum de alcool, activitate fizică și fumat).

Probabil că în cazul pacienților cu diabet consumul anumitor grupuri alimentare este mai benefic (fructe, legume, nuci, semințe, paste și carnea de pasăre) sau mai dăunător (sucuri dulci, unt, margarină, prăjituri) relativ la riscul de mortalitate. Acest lucru ar poate indica faptul că indivizii cu diabet ar beneficia mai mult de o dietă sănătoasă decât persoanele fără diabet. Însă, având în vedere că direcția asocierii a fost în general aceeași, recomandările pentru un stil de viață sănătos ar trebui să fie similar pentru persoanele cu și fără diabet.

http://www.medicalnewstoday.com/releases/267350.php

Share