Stiri

Greutatea la naștere și markerii de risc

Greutatea la naștere și markerii de risc pentru diabetul

01/03/2015

Apple Watch va avea functie de monitorizare a glicemiei diabeticilor

Pacienții cu diabet care folosesc instrumente de măsurare a

Dieta personalizată

10/07/2013

Dieta personalizată pentru persoanele cu diabet presupune o evaluare nutrițională care cuprinde:

 

  • examinarea clinică cu interpretarea parametrilor biologici (profilul lipidic fiind de mare interes),
  • anamneza medicală cu identificarea eventualelor afecțiuni cronice, a factorilor genetici
  • anamneza nutrițională ce are în vedere identificarea preferințelor alimentare, a alimentelor sau asocierilor alimentare care trebuie evitate

Dieta personalizată înseamnă, înainte de orice, alcătuirea planului meselor în funcție de preferințele alimentare, apoi aprecierea cantității de alimente corelată cu tipul de activitate fizică, vârsta și modul de repartiție a țesutului adipos. Alimentele propuse sunt hrănitoare și în același timp savuroase.

Dieta personalizată mai înseamnă monitorizarea pe termen lung și adaptarea la orice modificare în stilul de viață și bineînțeles include informații și sugestii de specialitate actualizate.

Următoarea etapă este schițarea unui regim personalizat în care se ține cont de profilul fiecaruia. Mi-ar plăcea să vă pot spune că s-a descoperit aceea “MINUNE” care să ne permită să mâncăm orice, oricât și la orice oră fără să câștigăm kilograme în plus, să putem rămâne supli, debordând de energie. Însă nu vă pot spune încă asta!!! Regimul miracol nu există, după cum nici pastile sau ceaiuri miracol nu există. Cert este că trebuie să mâncăm sănătos, să facem mișcare în fiecare zi, să avem măsură în alegerea porțiilor, să avem cât mai multe proiecte, să avem cât mai mulți prieteni cu care să conversăm îndelung pentru a ne mai deturna mintea de la mâncare.

Revenind la ce ar fi de făcut concret, trebuie sa luăm din modă, pentru că și la acest capitol sunt diverse mode, ceea ce ni se potrivește. În zilele noastre, știinta avansează și odată cu ea și confuziile în materie de mâncat sănătos. Dincolo de toate există și consens și anume – multe legume și fructe, fără alcool în exces și fără ronțăieli între mese!

Cercetările științifice ne indică nu doar ce nu avem voie, ne și recomandă câteva alimente:

  • Legume și fructe zilnic 600-900 g
  • Grăsimi de tipul omega – 3
  • Ceai verde
  • Curcuma – principalul ingredient din sosul de curry

Eu cred că ar fi bine să înțelegem că prosperitatea la acest nivel nu înseamnă să discuți mereu despre ce mâncăm și ce nu mâncăm, ci să stăm de vorbă cu un nutriționist inspirat care să găsească soluții asortate stilului nostru. Dacă reușim să avem un program mai ordonat de masă, dacă ne hidratăm cum trebuie, dacă renuțăm la obiceiurile nesănătoase, dacă nu ni se mai pare o corvoada mersul pe jos – atunci toate aceste reușite se vor revela în felul nostru de a fi, de a ne mișca și mai ales, de a ne simți.

Nutriționist – Ioana Mergeani

Share