Stiri

Greutatea la naștere și markerii de risc

Greutatea la naștere și markerii de risc pentru diabetul

01/03/2015

Apple Watch va avea functie de monitorizare a glicemiei diabeticilor

Pacienții cu diabet care folosesc instrumente de măsurare a

Diabetul și iarna

24/01/2014

În timpul lunilor de iarnă devine mai dificil să controlezi diabetul, nivelurile HbA1c tind să fie mai mari decât în lunile de vară și odată cu zăpada și temperaturile foarte scăzute parcă și glicemiile o iau razna.

Am strâns câteva informații și tips&tricks care ar putea sa vă fie de ajutor pe perioada iernii:

 

  • Sportul și activitatea fizică. Unul dintre motivele pentru care este mai dificil de controlat diabetul pe timpul iernii este că, în mod conștient sau nu, iarna facem mai puțină mișcare, mergem pe jos mai puțin, devenim mai sedentari, petrecem mai mult timp în fața televizorului și în general ne petrecem timpul cu activități în casă.

Ce este de făcut? Să încercăm să mergem cât mai mult pe jos și chiar dacă afară este frig să nu renunțăm brusc, din comoditate la mersul pe jos. Există o multitudine de sporturi ce se pot face în sală de la aerobic și fitness până la sporturi de echipă cum ar fi  baschetul, voleiul etc.

Putem alege să mergem la patinoar sau la dans decât la cafenea sau la film, chiar și shoppingul poate fi o activitate mai bună decât statul la o cafenea sau în casă în fața televizorului.

  • Alimentele și dieta. Pe timpul iernii este mai dificil să mâncăm sănătos. Chiar și lăsând deoparte sătbătorile de iarnă care pot fi o tragedie pentru dieta și silueta noastră, în lunile de iarnă mâncăm mai puțin sănătos, fructele și legumele proaspete sunt aproape inexistente (dacă nu putem la socoteală cele aduse din alte colțuri ale lumii și care de cele mai multe ori au conținut mic de nutrienți), conservele și mâncărurile tradiționale românești sunt în general pline de grăsimi etc.

Ce putem face? În ceea ce privește mâncarea trebuie un pic de planificare, adică să ne gândim din vară de ceea ce vom avea nevoie iarna, să înlocuim conservele tradiționale cu fructe și legume puse la congelator. Da, nu vor fi la fel de bune ca cele proaspete dar sunt cu siguranță ma grozave decât cele din comerț.

  • Atenție la accidente! Zăpada și gheața fac ca numărul accidentelor să crească simțitor, aceasta este o problemă pentru oricine însă în cazul unei persoane cu diabet, orice accidentare (oase rupte, sângerări) este și mai dificil de tratat. Aveți mare grijă, asigurați-vă ca aveți mereu încălțări potrivite, călduroase și cu tălpi antiderapante, purtați întodeauna căciulă, fular, mănuși și în general aveți mare grijă ca extremitățile să fie încălzite.

Fiți foarte atenți și la răceli, la fel ca la accidente, o răcelă se tratează mult mai greu la pacienții cu diabet și totodată în timpul răcelii, corpul este slăbit, este lipsit de enegie și vă este mult mai dificil să controlați glicemiile. Poate ar fi bine (discutați cu medicul dumneavoastră) să vă faceți și vaccinul anti-gripal.

  • Mai mult ca oricând în sezonul rece aveți grijă la glicemii, testați-vă cât mai des și aveți grijă să țineți cât mai bine sub control glicemia. Din cauza vremii ați putea să aveți deseori mâinile reci și asta să facă dificilă testarea, încercați să evtați acest lucru și să fiți la fel (dacă nu chiar mai) conștiincioși ca înainte.
  • Atenție la depresie. Lunile de iarnă cresc riscul depresie, mai ales dacă nu iubiți zăpada și frigul, vremea este neplăcută, cheltuielile cresc, ziua este scurtă, activitățile sociale scad etc. Dacă aveți sentimentul că lucrurile și activitățile care altădată vă făceau plăcere acum nu vă mai bucură, discutați cu medicul dumneavoastră pentru a preveni și trata la timp depresia.

Voi cum vă simțiți în lunile de iarnă? Simțiți ceva schimbări? Care sunt metodele voastre de a contracara problemele iernii?

Share