Stiri

Greutatea la naștere și markerii de risc

Greutatea la naștere și markerii de risc pentru diabetul

01/03/2015

Apple Watch va avea functie de monitorizare a glicemiei diabeticilor

Pacienții cu diabet care folosesc instrumente de măsurare a

Tratamentul cu metformin pentru prevenția diabetului zaharat tip 2

27/07/2012

Tratamentul pe termen lung cu metformin, pentru prevenirea sau întârzierea diagnosticului de diabet de tip 2, poate fi administrat în condiții de siguranță, anunță un grup de cercetători în numărul din aprilie al jurnalului medical Diabetes Care.

Rezultatele provin dintr-un Program de Prevenție a Diabetului (DPP) care a înrolat peste 3000 de participanți din America, în perioada 1996 – 1999. Persoanele participante au primit în mod randomizat metformin sau placebo. La înrolarea în program aveau vârsta de cel puțin 25 de ani, IMC de cel puțin 24 kg/m2, o valoare crescută a glicemiei a jeun (95 – 125 mg/dl) și afectarea toleranței la glucoză (glicemie de 140 – 199 mg/dl la 2 ore după testul de încărcare la glucoză). Tratamentul cu metformin sau placebo a fost inițiat cu o doză de 850 mg/zi, care a putut fi crescută ulterior la 850 mg de două ori pe zi. Fiecare participant a primit în fiecare an al programului recomandări în scris și oral despre alimentația sănătoasă, controlul greutății și activitatea fizică.

Nu au fost identificate probleme de siguranța administrării tratamentului. Simptomele gastro-intestinale au fost raportate mai frecvent de cei care au primit metformin, comparativ cu placebo. În grupul care a primit metformin au fost observate în primul an al programului scăderea valorilor hemoglobinei și hematocritului, fără nicio modificare ulterioară. Pe parcursul DPP, persoanele care au primit metformin au avut o scădere semnificativă în greutate (cu 2,06 ± 5,65% vs. 0,02 ± 5,52%, P < 0,001) și o reducere semnificativă a circumferinței măsurată la nivelul șoldului (cu 2,13 ± 7,06 cm vs. 0,79 ± 6,54 cm, P < 0,001). Mărimea efectului (pierdere ponderală) a fost direct proporțională cu aderența la tratament. Aceste date s-au menținut și în ultima parte a programului, când nu a mai existat un grup comparativ placebo, toți pacienții primind tratament activ.

Rezultatele studiului demonstrează că tratamentul cu metformin este sigur și bine tolerat de pacienții cu afectarea toleranței la glucoză. De asemenea, se asociază cu o reducere modestă dar care se menține în timp de reducere a greutății corporale.

Link: http://care.diabetesjournals.org/content/35/4/731

Share