Stiri

Greutatea la naștere și markerii de risc

Greutatea la naștere și markerii de risc pentru diabetul

01/03/2015

Apple Watch va avea functie de monitorizare a glicemiei diabeticilor

Pacienții cu diabet care folosesc instrumente de măsurare a

O nouă terapie poate preveni leziunile la nivelul retinei în bolile de ochi asociate diabetului zaharat

08/08/2012

Cercetătorii de la Centrul Oftalmologic al Universității din Michigan au identificat un compus care ar putea întrerupe lanţul de evenimente care produce leziuni în retinopatia diabetică. Rezultatele cercetărilor sunt semnficative deoarece ar putea conduce la o nouă terapie care vizează două dintre mecanismele de apariție a bolii: inflamaţia şi deteriorarea barierei hematice care protejează retina.

Până în prezent, cele mai multe tratamente pentru retinopatia diabetică, afecțiune ce poate duce la orbire, au țintit către tratarea doar unuia dintre cele două mecanisme.

În retinopatia diabetică, afecțiunile retinei sunt cauzate parțial de activitatea factorului de creștere endotelială (VEGF), o proteină care deteriorează bariera hematică protectoare a retinei. Medicamentele recente care acționează asupra VEGF au rezultate pozitive la aproape jumătate dintre pacienții cu retinopatie diabetică. Însă cercetătorii consideră că există și o componentă inflamatorie care contribuie la procesul de dezvoltare a bolii.

Noul compus țintește protein-kinazele C cu structură atipică (aPKC), care determină acțiunea VEGF asupra vaselor de sânge.  S-a demonstrat că acest compus este eficient în blocarea afecțiunilor produse de factorul de necroză tumorală, de asemenea des întâlnite în retinopatia diabetic. Beneficiile acestui compus s-ar putea extinde la terapii pentru uveita sau modificări ale vaselor de sânge ale creierului, în prezenţa tumorilor cerebrale sau a accidentelor vascular cerebrale.

Cercetarea este încă în primele stadii de dezvoltare. În continuare trebuie demonstrată eficacitatea și siguranța la om, dar aceste prime rezultate sunt promițătoare.

http://www.medicalnewstoday.com/releases/248403.php

Share