Stiri

Greutatea la naștere și markerii de risc

Greutatea la naștere și markerii de risc pentru diabetul

01/03/2015

Apple Watch va avea functie de monitorizare a glicemiei diabeticilor

Pacienții cu diabet care folosesc instrumente de măsurare a

Variațiile glucozei asociate cu Tahicardia ventriculară

22/11/2012

Berlin – Într-un studiu pe 30 de pacienți cu diabet de tip 2 și istoric de boli cardiovasculare s-a observat o asociere între evenimente hipoglicemice însoțite de variații ale nivelului glicemic cu o rată crescută de tahicardie ventriculară.

Constatările evidențiază un potențial rol important al variațiilor glicemice și al evenimentelor hipoglicemice în sănătatea pacientului. “Am subestimat riscul hipoglicemiei ca o cauză de deces”, a declarat Dr. Markolf Hanefeld într-un interviu la întâlnirea anuală a Asociației Europene pentru Studiul Diabetului.

“Hipoglicemia este foarte periculoasă și, de asemenea,  nu este întotdeauna diagnosticată și raportată. Rezultatele noastre reprezintă un alt motiv pentru a evita variațiile glicemice și hipoglicemia” a mai declarat acesta.

Pacienții cu risc ridicat de aritmii declanșate de controlul glicemic deficitar sunt cei cu istoric de boli cardiovasculare și un tratament care poate produce hipoglicemie, cum ar fi o schemă intensivă de administrare a insulinei sau un regim care include o sulfoniluree, a spus Dr. Hanefeld, profesor și director la Universitatea Tehnică, Centrul pentru Studii Clinice din Dresda, Germania.

Se recomandă ca medicii care monitorizează glicemia paciențiilor cu criterii similare o dată pe zi să adauge și o monitorizare EKG pe 24 de ore în cazul pacienților cu un eveniment cardiovascular major precedent, celor cu un regim de insulină complex și celor tratați cu o sulfoniluree cu acțiune de lungă durată.

“Dacă înregistrați EKG-ul (pentru o zi sau mai multe) este chiar mai bine dar de asemenea foarte costisitor.” Cele trei complicații cele mai periculoase ale hipoglicemiei sunt tahicardia ventriculară, fibrilația atrială, și reacțiile ischemice. Ne-am concentrat asupra tahicardiei ventriculare, deaorece poate duce la fibrilație ventriculară și moarte subită.”

Tratamentul pacientului ar trebui să fie apoi adaptat pentru a îmbunătăți profilul lui glicemic și pacienții cu risc mai mare de aritmii ar trebui indentificați.

În plus față de controlul glicemic îmbunătățit cu medicamente antidiabetice suplimentare sau alternative, mulți pacienți, cum ar fi cei studiați ar putea beneficia de un tratament cu un beta-blocant pentru a minimiza impactul potențial al unei aritmii ventriculare. Dar beta-blocantele nu pot fi date tuturor pacienților cu diabet zaharat de tip 2 și istoric de boli cardiovasculare aterosclerotice, deoarece unii pacienti au bradicardie și nu ar tolera un beta-blocant.

Studiul desfășurat de Dr. Hanefeld a înrolat consecutiv 30 de pacienți cu diabet de tip 2 și boli cardiovasculare aterosclerotice documentate. Pacienții aveau hemoglobina A1cmai mică de 9% și erau pe tratament stabil cu insulină sau o gliburidă de tip sulforinee sau ambele. Cercetătorii au exclus pacienții cu orice alt tip de tratament, pacienții cu aritmii preexistente și pacienții în tratament cu orice alt tip de medicament anti aritmii în afară de beta-blocant. Pacienții din studiu aveau vârsta medie 68 ani, nivel mediu de hemoglobină A1c de7,3% și au fost majoritar de sex masculine (29 bărbați și o femeie).

Fiecare pacient a fost trecut prin 5 zile consecutive de monitorizare continuă a glicemiei și înregistrare EKG. În această perioadă, 23 de pacienți au avut evenimente hipoglicemice severe – definite ca nivel al glicemiei mai mic de 56 mg/dl – și un total de 35 de episoade. Timpul mediu pentru fiecare episod sever a fost de 40 de min.

28 dintre pacienți au avut extrasistole ventriculare, cu o medie de 3600 pe o perioadă de 5 zile de EKG. 17 pacienți au avut cuplete, 10 pacienți triplete și 5 tahicardie ventriculară.

Analizele au arătat o creștere semnificativă statistic a ratelor de extrasistole ventriculare severe la pacienții cu o amplitudine de variații glicemice de minim 70 mg/dl, au raportat Dr. Hanefeld și colegii săi.

Cea mai mare rată de extrasistole ventriculare a apărut la pacienții care au avut cel puțin un eveniment hipoglicemic sever și o amplitudine medie de variații glicemice mai mare de 100 mg/dl.

http://www.familypracticenews.com/news/diabetes-endocrinology-metabolism/single-article/glucose-excursions-linked-to-ventricular-tachycardia/120126440f35e919c080cda85502cd0a.html

Share