Stiri

Greutatea la naștere și markerii de risc

Greutatea la naștere și markerii de risc pentru diabetul

01/03/2015

Apple Watch va avea functie de monitorizare a glicemiei diabeticilor

Pacienții cu diabet care folosesc instrumente de măsurare a

Un studiu nou identifică rolul receptorilor în reglarea obezităţii în diabetul zaharat de tip 2

08/08/2012

Un studiu recent derulat de Facultatea de Madicină a Universității Boston demonstrează că receptorul tip adenozinic A2b (A2bAR) joacă un rol semnificativ în reglarea simptomelor induse de dieta cu colesterol ridicat la pacienții cu diabet de tip 2. Rezultatele studiului, relevă  de asemenea că A2bAR poate fi o țintă potențială în tratamentul diabetului de tip 2.

 

Dietele bogate în grăsimi și colesterol induc schimbări în modul în care corpul reglează nivelul glicemiei în sânge. Exercițiile fizice induc o producție crescută de adenozină, un metabolit produs în mod natural de celule. A2bAR este o proteină receptor care se găsește în membrana celulelor și este activată de adenozină. Acest receptor este cunoscut ca având un rol important în reglarea inflamației asociată cu diabetul de tip 2 și obezitatea.

 

Pentru a examina asocierea dintre activarea A2bAR și dieta bogată în grăsimi și colesterol, cercetătorii au folosit un model experimental cu deficit de A2bAR și au comparat rezultatele cu cele obținute de la un grup de control. Când grupului experimental i s-a administrat o dietă bogată în grăsimi și colesterol s-a observat creșterea dezvoltării obezității și a semnelor de diabet de tip 2 (niveluri ridicate ale glicemiei în sânge și niveluri ridicate de insulină). Când grupului de control i s-a administrat aceeași dietă s-a observat creșterea nivelului de A2bAR care a condus la scăderea nivelului insulinei, al glicemiei și al obezității.

 

Prevalența diabetului de tip 2 și a obezității continuă să crească în țările dezvoltate și ambele afecțiuni contribuie la dezvoltarea bolilor cardiovasculare. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, 346 de milioane de oameni la nivel mondial suferă de diabet și 90% dintre aceștia au diabet de tip 2.

 

Pentru a corela aceste rezultate la oameni, cercetatorii au examinat mostre de țesut de grăsime de la persoane obeze. Rezultatele au arătat că expresia A2bAR este mare în grăsimile de la persoanele obeze, marcate de inflamaţie, în comparaţie cu cele de la persoanele slabe.

 

http://www.medicalnewstoday.com/releases/248377.php

Share

     

Vocabular

Hemoglobina A1C

un test care arată nivelul mediu de glucoză în sânge în ultimele 2-3 luni. Hemoglobina este o componentă a celulel ...

Citeste mai departe

  • Blogroll