Stiri

Greutatea la naștere și markerii de risc

Greutatea la naștere și markerii de risc pentru diabetul

01/03/2015

Apple Watch va avea functie de monitorizare a glicemiei diabeticilor

Pacienții cu diabet care folosesc instrumente de măsurare a

Un nou algoritm de ajustare a dozei de insulină

10/07/2013

Un nou algoritm pentru auto-ajustarea dozei de insulină prandiale ar putea deveni mai ușoară, în cazurile insuficient controlate de insulina bazală care trebuie să își administreze insulină în timpul mesei, potrivit unui poster prezentat la Congresul Asociației Americane pentru Diabet (ADA) din Chicago, SUA.

Algoritmul folosește o metodă prin care doza zilnică de insulină prandială sau din timpul mesei este ajustată de pacient, acasă, o dată pe zi, spre deosebire de metoda de ajustare la fiecare trei zile recomandată acum de ghidurile asociațiilor americană și europeană de diabet.

Studiul descrie două experimente identice în care pacienții au fost repartizați randomizat să primească fie un regim cu insulină prandială în fiecare zi cu o doză ajustată de fiecare pacient, fie un regim cu insulină în doză ajustată de ei la fiecare trei zile. Regimul cu ajustare zilnică a fost asociat cu o creștere în greutate semnficativ mai mică decât regimul cu ajustare la fiecare trei zile; în al doilea studiu, regimul cu ajustare zilnică a fost asociat cu o scădere statistic semnificativă glicemiei a jeun. Pacienții cu diabet de tip 2 urmează timp îndelungat tratament cu insulină bazală dar nu trec neapărat la administrarea de insulină prandială sau în timpul mesei imediat ce ar fi necesar deoarece atât pacienții cât și medicii sunt indeciși.

În studiul clinic AUTONOMY cercetătorii au condus două studii identice în care pacienții cu diabet de tip 2, cu vârste între 15 și 85 ani, au fost repartizați aleatoriu într-unul din cele două brațe de tratament descrise mai sus. Pacienții au primit înainte insulină glargin, insulină Lispro NPL sau NPH, toate sub formă de insulină bazală. Doza de insulina bazală a fost optimizată și apoi 1106 pacienți a fost randomizați și urmăriți pe o perioadă de 24 de săptămâni, scopul tratamentului a fost reducerea nivelului HbA1c la 7% sau mai puțin. Pacienților le-a fost prescrisă insulină prandială și, în funcție de grupul în care au fost repartizați, și-au ajustat singuri doza de insulină fie zilnic, fie la fiecare trei zile. Ambele algoritmuri au inclus administrarea de insulină Lispro în 1, 2 sau 3 injecții, după cum era necesar. Pacienții au început cu o injecție pe zi în timpul mesei și apoi fiecare și-a ajustat doza fie în sus, fie în jos cu o unitate. În primul studiu, pacienții cu ajustare zilnică a dozei de insulină au crescut mai puțin în greutate comparativ cu cei cu regim la fiecare trei zile (2,15 kg comparativ cu 2,96 kg) (p = 0,014). Totuși, aceeași măsură în al doilea studiu a dat rezultate aproape inversate dar nu a avut semnificație statistică. În al doilea studiu, 67,86% dintre pacienții cu regimul de ajustare zilnică au atins obiectivul nivelului de HbA1c comparativ cu doar 46,1% dintre pacienții cu ajustare a insulinei prandiale la fiecare trei zile (p = 0,015). În plus, în al doilea studiu, pacienții cu ajustare zilnică a insulinei au avut o scădere statistic semnficativă în nivelurile glicemiei a jeun, cu 6,47 mg/dl comparativ cu o creștere de 8,03 mg/dl (p = 0,002). Nu au existat diferențe semnficative statistic în ceea ce privește cazurile de hipoglicemie între cele două grupuri în niciunul dintre cele două studii.

Pentru mai multe informații: http://www.hcplive.com/conferences/ada-2013/Study-Shows-Benefits-of-Adopting-Novel-Insulin-Dose-Adjustment-Algorithm-#sthash.Hz4hWgDY.dpuf

Share

     

Vocabular

Colesterol

un tip de grăsime produsă de ficat și care se măsoară în sânge. De asemenea, anumite alimente conțin colesterol. ...

Citeste mai departe

  • Blogroll