Stiri

Greutatea la naștere și markerii de risc

Greutatea la naștere și markerii de risc pentru diabetul

01/03/2015

Apple Watch va avea functie de monitorizare a glicemiei diabeticilor

Pacienții cu diabet care folosesc instrumente de măsurare a

Premiul Nobel – descoperiri despre semnale nervoase și transportul hormonal

16/10/2013

Premiul Nobel pentru medicină este decernat anul acesta celor trei cercetători din SUA a căror muncă decercetare a dus la o mai bună înțelegere a bolii Alzheimer, autismului și diabetului.

Pe 7 octombrie, la Stockholm, James Rothman, Randy Schekman și Thomas Sudhof au fost declarați câștigătorii premiului Nobel pentru Medicină.

Descoperirile acestora sunt legate de un proces fundamental în biologia celulară cunoscut sub numele de transport vezicular dezvăluind modul în care hormonii, insulina și neurotransmițătorii sunt livrați, cu exactitate și precizie, în celule și între celule prin intermediul veziculelor membranare.

Premiul Nobel 2013 onorează trei oameni de știință care au rezolvat misterul modului în care celulele își organizează sistemul de transport.

Fiecare celula este o fabrică care produce molecule. Spre exemplu, insulina este produsă și eliberată în sânge și moleculele de semnalizare denumite neurotransmițători sunt trimiși de la o celulă nervoasă la alta. Aceste molecule sunt transportate în jurul celulei în pachete mici numite vezicule. Cei trei laureați Nobel au descoperit principiile moleculare care guvernează modul în care această încărcătură este livrată la locul potrivit, la momentul potrivit în celulă.

Randy Schekman, profesor în departamentul de biologie moleculară și celulară la Universitatea din California, Berkeley, a descoperit o serie de gene necesare pentru traficul vezicular în celule.
James Rothman a dezvaluit sistemul de proteine​​ care permite veziculelor să fuzioneze cu celulele țintă și astfel să permită transferul de încărcătură între celule. El este profesor și președinte în cadrul Departamentului de Biologie celulară la Universitatea Yale din New Haven.
Thomas Südhof a dezvaluit modul în care semnalele instruiesc veziculele să elibereze încărcătura cu precizie. El este cercetător la Institutul Medical Howard Hughes și profesor de fiziologie moleculară și celulară la Stanford School of Medicine.

Dr. Sudhof a fost recompensat pentru cercetările inovatoare legate de transmisiunile sinaptice, procesul prin care celulele creierului și alți nervi comunică între ei.

Această lucrare a fost realizată la UT Southwestern Medical Center din Dallas, TX, unde studiile sale privind interacțiunea între celulele nervoase și eliberarea de neurotransmițători au îmbunătățit înțelegerea funcției cerebrale în ambele stări, atât normală cât și în conditii patologice, cum ar fi boala Alzheimer.

Prof. Schekman a studiat baza genetică a modului în care celulele își organizează sistemul de transport.

În 1970, folosind ca model drojdia de bere, acesta a identificat defecțiuni ale sistemului de trasport al celulelor care rezultau într-un ambuteiaj asemănător problemelor de transport public. Prof. Schekman a identificat genele mutante din spatele acestui fenomen.

Cel de-al treilea câștigător al premiului Nobel, cel care a dus la rezolvarea puzzle-ului câștigător este Prof. Rotham care, conform anunțului Nobel, a studiat transportul vezicular în celulele mamiferelor în anii ’80 și ’90 descoperind o proteină complexă care permite veziculelor să se conecteze în siguranță cu membranele celulare.

Faptul că proteinele se fixează doar în combinații specifice oferă siguranța că “marfa” este livrată la o locație precisă.

Genele responsabile pentru aceste proteine ale mamiferelor au corespuns cu cele descoperite de Prof. Schekman la celulele de drojdie, dezvăluind o origine evoluționară antică a sistemului critic de transport celular.

Sistemul celular pe care cei trei laureați ai premiului Nobel l-au elucidat este atât de sesnsibil încât cele mai mici erori pot provoca boli grave sau chiar decesul, demonstrând importanța muncii celor trei cercetătotri pentru evoluția medicinii.

Share