Stiri

Greutatea la naștere și markerii de risc

Greutatea la naștere și markerii de risc pentru diabetul

01/03/2015

Apple Watch va avea functie de monitorizare a glicemiei diabeticilor

Pacienții cu diabet care folosesc instrumente de măsurare a

O metodă nouă care va ajuta dieteticieni să ofere pacienților informațiile de care au nevoie și pe care le pot înțelege

04/09/2012

Dacă v-aţi consultat cu un educator în nutriţie despre cel mai bun mod de a pierde în greutate sau pentru a vă gestiona diabetul zaharat, hipertensiunea arterială sau colesterolul ridicat  s-ar putea să nu fi aflat  toate informațiile pe care le-ați fi putut afla, afirmă cercetătorii în nutritive de la Universitatea din Illinois, SUA.

“Doar 80% dintre nutriționiștii incluși într-o cercetare de tip interviu au realizat o pre-evaluare a cunoștințelor pacienților despre nutriție, ceea ce face dificil pentru specialiști să își consilieze clienții astfel încât aceștia să înțeleagă și să acționeze conform informațiilor primite”, a declarat Karen Chapman-Novakofski de profesie dietetician.

Heather Gibbs, o studentă la doctorat a lui Karen Chapman-Novakofski, a dezvoltat un algoritm pe care dieteticieni îl pot folosi pentru a determina cu exactitate ce cunoștințe și abilități sunt necesare pentru fiecare pacient în parte.

“Unii pacienți au nevoie să știe cum să își administreze necesarul de macronutrienți: carbohidrați, proteine și grăsimi. Alții trebuie să afle informații despre mărimea porțiilor și alții au nevoie de cunoștințe pentru a știi să citească etichetele alimentelor. De asemenea, alți pacienți trebuie să fie capabili să clasifice alimentele în grupe alimentare. Pentru fiecare dintre aceste abilități noi oferim întrebări și exerciții care să evalueze cunoștințele existente. Apoi nutriționiștii se pot concentra mai bine pe ceea ce pacienții trebuie să știe”, a declarat aceasta.

În opinia lui Chapman-Novakofski specialiștii nu iniţiează întotdeauna acele conversaţii care ar putea ajuta pacientii să gestioneze cu succes afecțiunile lor. Cauzele probabile ar putea fi lipsa timpului necesar sau presupunerea unui nivel inițial de cunoștințe pe care, de fapt, pacienții nu îl dețin.

În timpul unui examen fizic de rutină medicul dumneavoastră vă poate spune că tensiunea arterială este mare şi că trebuie să fiți atent la aportul de sare. Dar ce inseamna asta pentru dumneavoastră? Într-un scenariu mai bun, medicul v-ar întreba dacă puteţi numi câteva alimente care sunt bogate in sodiu. Dacă nu puteți numi aceste alimente atunci doctorul ştie că trebuie să aveţi o conversaţie despre cum să identificați alimentele  bogate în sodiu.

În continuare, medicul ar putea să vă informeze că simplul fapt că renunțați la a mai adăuga sare în mâncare nu este suficient pentru a reduce aportul de sare. Acest lucru se întâmplă deorece producătorii de alimente adaugă mai mult sodiu în alimente în timpul producției decât ați putea adăuga dumneavoastră atunci când gătiți.

“Până când profesioniştii din domeniul sănătăţii nu vor începe să pună întrebări pentru a vedea ce ştie pacientul, nu se va observa nici o schimbare eficientă de comportament”, a spus Chapman-Novakofski.

În ultimii ani, profesioniștii în nutriţie au folosit nivelul de educaţie al pacienților pentru a determina de la ce nivel trebuie să ofere informațiile necesare și să înceapă discuția. Dar sondajele naţionale au demonstrat că acest lucru nu este un indicator de încredere pentru a evalua nivelul de cunoștințe în sănătate al pacientului, factor care este recunoscut ca fiind tot mai important în îngrijirea pacientului.

Sfatul specialiștilor este să vă asiguraţi că ştiţi cum să obțineți o stare bună de sănătate, ce ar trebui să știți atunci când mergeți să faceți cumpărături, când mâncați în oraș sau când planificați o masă. Nu vă simțiți jenați și nu gândiți toată lumea ştie aceste răspunsuri în afară de dumneavoastră.

http://www.medicalnewstoday.com/releases/248517.php

Share