Stiri

Greutatea la naștere și markerii de risc

Greutatea la naștere și markerii de risc pentru diabetul

01/03/2015

Apple Watch va avea functie de monitorizare a glicemiei diabeticilor

Pacienții cu diabet care folosesc instrumente de măsurare a

O mai bună înțelegere a diabetului și afecțiunilor renale ar putea duce la noi tratamente, mai eficiente

04/09/2012

Oamenii de știință de la Centrul pentru Diabet Joslin au identificat un mecanism biologic prin care peptida 1 (GLP-1), similară glucagonului, un hormon intestinal, protejează împotriva bolilor de rinichi și, procesele prin care este inhibată acțiunea acesteia în diabet. Constatările, raportate online, pot conduce la dezvoltarea de noi agenți terapeutici care să pună în valoare acțiunea GLP-1 pentru prevenirea efectele negative ale hiperglicemiei asupra celulelor renale endoteliale.

Complicațiile renale, cunoscute sub denumirea generică de nefropatie diabetică, sunt unele dintre cele mai periculoase complicații asociate diabetului și care deseori, în timp, duc la insuficiență renală, dializă sau transplant renal. Astfel, investigarea relației dintre diabet și afectarea renală reprezintă unul din principalele focusuri ale cercetării în diabet. “Suntem nerăbdători să dezvoltăm noi tratamente pentru afecțiunile renale asociate diabetului”, a declarat Dr. George King, autorul principal al studiului, directorul Laboratorului pentru Complicațiile Diabetului Dianne Nunnally Hoppes și profesor de medicină la Facultatea de Medicină a Universității Harvard.

GLP-1 este un hormon endogen, care este produs de intestin ca răspuns la produsele alimentare ingerate. GLP-1 creşte secreţia de insulină din pancreas, încetinește absorbția glucozei din intestin şi reduce acţiunea glucagonului – toate producând niveluri mai scăzute de glucoză în sânge. În plus, GLP-1 reduce pofta de mâncare. Unele medicamente (de exemplu exenatida), care imită efectele GLP-1, sunt utilizate pentru scăderea glicemiei în diabetul de tip 2.

Studii recente au raportat că GLP-1 îmbunătățește funcția celulelor endoteliale renale (care, printre alte functii critice, reglează coagularea sângelui, imunitatea şi activitatea vaselor de sânge şi sunt afectate de rezistenţa la insulină) şi poate preveni unele disfuncții renale la animalele experimentale cu diabet. Receptorii GLP-1 (GLP-1R) care sunt abundenți în intestin, se găsesc, de asemenea, în endoteliu şi rinichi.

Cercetatorii de la Centrul Joslin au făcut două constatări majore: au identificat mecanismele prin care GLP-1 poate induce protecţia celulelor glomerulare renale prin inhibarea căii de semnalizare a Ang II şi efectului pro-inflamator; si au demonstrat un mecanism dublu de semnalizare prin care hiperglicemia, apărută prin activarea PKCβ poate creşte acțiunea Ang II şi inhiba efectele protectoare ale GLP-1 prin reducerea expresiei receptorilor GLP-1 din celulele endoteliale glomerulare. “Stim că persoanele cu diabet zaharat sunt mai sensibile la Ang II, datele noastre arată unul dintre motive”, spune dr. King.

Rezultatele arată că ar putea fi dezvoltați agenți terapeutici eficienți pentru a spori efectele GLP-1R la nivelul endoteliului, ceea ce ar putea preveni disfuncția endotelială glomerulară şi încetini progresia nefropatiei diabetice. “Acum stim ca PKCβ crescut scade GLP-1R, care face rinichii mai putin receptivi la tratamentul pe bază de GLP-1. Noi tratamente ar putea combina inhibitori PKCβ cu doze mai mari ale agoniștilor de  GLP-1. GLP-1 este un potenţial compus farmaceutic care ar putea atât să scadă glicemia cât și să minimizeze efectele toxice ale Ang II, pentru a reduce riscul de boli de rinichi “, spune dr. King.

http://www.medicalnewstoday.com/releases/248187.php

Share

     

Vocabular

Rezistența la insulină

Reprezintă una din cauzele importante ale diabetului de tip 2. Apare atunci când organismul nu răspunde adecvat la ac ...

Citeste mai departe

  • Blogroll