Stiri

Greutatea la naștere și markerii de risc

Greutatea la naștere și markerii de risc pentru diabetul

01/03/2015

Apple Watch va avea functie de monitorizare a glicemiei diabeticilor

Pacienții cu diabet care folosesc instrumente de măsurare a

Identificarea pacienților cu retinopatie diabetică

14/01/2013

Potrivit rezultatelor unui studiu longitudinal de amploare realizat în Marea Britanie, combinarea rezultatelor a 2 fotografii făcute la un an distanță ar putea permite identificarea pacienților cu diabet de tip 2 care se află la cel mai mare risc de a dezvolta renopatie diabetică cu potențial de pierdere a vederii.

Studiul a fost publicat în jurnalul Diabetes Care și rezultatele sale sugerează că folosirea fotografiilor digitale pentru examinări ar putea ajuta la diferențierea între pacienții cu boli ale retinei progresive care trebuie urmăriți cu atenție și cei cu retinopatie stabilă minimală sau cu absența retinopatiei pentru care recomandările actuale de examinare anuală ar putea fi excesive.

Dintre cei 31329 de pacienți incluși în registrul de examinări ale National Health Service Diabetic Eye Screening Program 2005-2010, au existat 14554 de pacienți care au avut două examinări consecutive la momentul inițial care arătau fie absența retinopatiei diabetice, fie doar retinopatie diabetică ușoară non-proliferativă la unul sau ambii ochii și care au avut cel puțin o nouă examinare ulterioară cu fotografii gradabile.

Grupul cu afectarea cel mai puțin severă a fost format din 7246 de pacienți care nu au avut retinopatie diabetică la niciuna dintre examinări. Cele două examinări au fost realizate la o medie de 13,5 luni distanță. Pe parcursul perioadei medii de urmărire de 2,8 ani, 120 de pacienți au progresat la retionopatie diabetică care amenință vederea, traducându-se într-o progresie anuală de 0,7%.

Dintre cei 1778 de pacienți care nu au prezentat retinopatie diabetică la niciun ochi la primul control dar a căror afecțiune a progresat la retinopatie diabetica non-proliferativă la al doilea control, 80 au prezentat progresia ulterioară la retinopatie diabetică care amenință vederea. Aceasta este echivalentul unei rate anuale de 1,9% cu o rată a riscului de 2,9 (interval de încredre 95%, 2,2 – 3,8) comparativ cu primul grup.

În grupul cel mai sever afectat, compus din 1159 de pacienți care aveau retinopatie ușoară non-proliferativă la ambele examinări, 299 de pacienți au progresat la retionopatie diabetică care amenință vederea pe parcursul perioadei de urmărire. Aceasta se traduce în o progresie anuală de 11% și o rată de risc de 18,2 (interval de încredere de 95%, 14,7 – 22,5) comparativ cu grupul cel mai puțin sever afectat.

Deși studiul nu a determinat care este frecvența potrivită a examinărilor pentru identificarea pacienților cu risc scăzut, un studiu anterior sugera că pentru pacienții cu control bun al glicemiei și al presiunii arteriale o examinare la fiecare 2 sau 3 ani ar putea fi potrivită și astfel banii economisiți prin examinări mai puțin frecvente la acești pacienți ar putea fi cheltuiți pentru o mai bună monitorizare a celor cu risc crescut.

Aceste rezultate arată că un procent mai mare pacienți se află la risc mult mai ridicat și deci, mai multe resurse ar putea fi folosite pentru încurajarea acestora de a se prezenta mai frecvent la control.

Sursa: http://care.diabetesjournals.org/content/early/2012/11/08/dc12-0625.abstract

Share

     

Vocabular

Glucometru

dispozitiv portabil care este folosit de persoanele cu diabet pentru a măsura nivelul de glucoză din sânge. După ce ...

Citeste mai departe

  • Blogroll