Stiri

Greutatea la naștere și markerii de risc

Greutatea la naștere și markerii de risc pentru diabetul

01/03/2015

Apple Watch va avea functie de monitorizare a glicemiei diabeticilor

Pacienții cu diabet care folosesc instrumente de măsurare a

Episoadele „silențioase” de hipoglicemie la pacienții cu diabet zaharat tip 2

09/10/2012

Episoadele de hipoglicemie „silențioasă” (fără manifestări clinice) ar putea fi corelate cu episoade asimptomatice de aritmie ventriculară, care ar putea explica riscul de moarte subită pentru pacienții cu diabet și boli cardiovasculare în timpul crizelor de hipoglicemie.

Deși pacienții au putut identifica doar puține episoade ușoare de hipoglicemie simptomatică, monitorizarea continuă a înregistrat o frecevență ridicată a unor astfel de evenimente, potrivit Dr. Markolf Hanefeld, PhD și colegilor săi, cercetători la Universitatea Tehnică din Dresda, Germania. În plus, pacienții nu au raportat nici un fel de aritmii, dar monitorizarea continuă a înregistrat numeroase aritmii ventriculare grave, a raportat Dr. Hanefeld la întâlnirea anuală a Asociației Europene pentru Studiul Diabetului, care s-a desfășurat la Berlin în perioada 2-5 octombrie 2012.

Echipa de cercetare a efectuat o investigație, deoarece „studiile au arătat că evenimentele grave hipoglicemice sunt asociate cu mortalitate cardiovasculară”, a declarat Hanefeld în timpul prezentării sale orale.

Pacienții, 29 de bărbați și o femeie, diagnosticați cu diabet zaharat și afecțiuni cardiovasculare, au fost monitorizați în permanență cu un dispozitiv Medtronic MiniMedGold care a măsurat nivelurile de glucoză la nivel interstițial subcutanate între 2 și 5 zile și cu un dispozitiv pentru înregistrarea activității cardiace de tip ECGPro Amedec timp timp de 5 zile.

Vârsta medie a participanților a fost 68 de ani, valoarea medie de HbA1c de 7,3% si primeau tratament cu medicamente antidiabetice orale sau insulină.

Cercetătorii au demonstrat că perioadele de hipoglicemie ușoară – chiar și episoadele asimptomatice – au fost însoțite de crize de aritmii ventriculare.

Evenimentul hipoglicemic de orice fel a fost definit ca nivel de glicemie egal sau mai mic de 70 mg/dl.

În acest studiu, 19 pacienți nu au avut evenimente de hipoglicemie severă, definite ca valori ale glicemiei egale sau mai mici de 56 mg/dl.

Numărul mediu evenimente de hipoglicemie severă per pacient a fost 1 și numărul mediu de eveniment hipoglicemic de orice fel per pacient a fost 2,6. Au fost raportate 11 evenimente pe timpul zilei și 24 noaptea.

Cercetătorii au demosnstrat că în anumite cazuri crizele de hipoglicemie și aritmie s-au suprapus, dar nu a putut fi identificată o relație directă între variabilitatea glicemiei, calitatea controlului diabetului zaharat și riscul de aritmii severe.

Concluzia autorilor este că sunt necesare studii prospective de mari dimensiuni, cu monitorizarea continuă a glicemiei și înregistrarea ECG pentru a dezvolta un punctaj de risc care să individualizeze pacientii cu risc crescut de aritmii fatale.

 

http://www.medpagetoday.com/MeetingCoverage/EASD/35185

Share