Stiri

Greutatea la naștere și markerii de risc

Greutatea la naștere și markerii de risc pentru diabetul

01/03/2015

Apple Watch va avea functie de monitorizare a glicemiei diabeticilor

Pacienții cu diabet care folosesc instrumente de măsurare a

Dovezi suplimentare leagă diabetul de riscul aparției bolii Parkinson

11/04/2012

(Reuters Health) – Potrivit unui nou studiu persoanele cu diabet ar putea avea un risc mai mare de a dezvolta Parkinson, în special la vârste relativ tinere.

Publicat în jurnalul medical Diabetes Care, studiul este în concordanță cu rezultate ale cercetărilor recente care leagă diabetul de boala Parkinson. Dar nici acest raport, nici cercetările anterioare nu demostrează că diabetul, de unul singur, poate determina creșterea riscului de Parkinson – o tulburare în care neuronii motori sunt afectați treptat până la deteriorarea completă.

Mai degrabă, cercetătorii suspectează că diabetul și Parkinson-ul au cauze comune.

Noul studiu a analizat cererile de la asigurările de sănătate de la mai mult de un milion de adulți din Taiwan, incluzând și aproximativ 600.000 de diabetici.

În decurs de nouă ani, cercetătorii au observat că persoanele cu diabet au probabilitate mai mare de a fi diagnosticați cu boala Parkinson. Persoanele cu diabet au avut o rată de diagnostic de 3,6 cazuri la 10.000 de persoane față de 2,1 cazuri la 10.000 de persoane în cazul celor fără diabet. Chiar și luând în considerare alți factori cum ar fi vârsta, sexul și alte probleme de sănătate s-a observat asocierea dintre diabet și riscul de a dezvolta boala Parkinson – în special la vârste relativ tinere.

Studiul nu demonstrează că diabetul reprezintă singura cauză pentru maladia Parkinson.

Cercetătorii au făcut niște speculații pe marginea posibilelor motive ale legăturii dintre diabet și Parkinson și suspectează că ar putea exista unele mecanisme biologice care contribuie la apariția ambelor boli.

Una dintre explicații ar consta în procesele cronice, inflamtorii din organism, mecanism de distrugere a celulelor suspectat pentru o serie de boli cronice. De asemenea, poate exista și o cauză genetică comună ambelor boli.

Dar chiar dacă persoanele cu diabet au un risc relativ mai ridicat de Parkinson, riscul oricum este foarte mic, au evidențiat Sun și Li.

În acest studiu, au existat mai puțin de patru cazuri la 10.000 de adulți cu diabet, în fiecare an.

Un studiu recent din SUA, a identificat un model similar: pe parcursul a 15 ani, din 21.600 de adulți în vârstă, cu diabet, 0,8% au fost diagnosticați cu Parkinson comparativ cu 0,5% persoane fără diabet.

Cercetătorii au declarat că persoanele cu diabet nu ar trebui să se îngrijoreze de aceste rezultate și ar trebui să urmeze în continuare recomandările medicale,  ca până în prezent – cum ar fi, o dietă echilibrată și activitate fizică regulată.

Sunt necesare studii suplimentare, spun cercetătorii, pentru a înțelege cum se asociază diabetul cu baoa Parkinson – și dacă există măsuri similare de prevenție.

Sursa: Diabetes Care, online March 19, 2012.

http://care.diabetesjournals.org/content/early/2012/03/13/dc11-1511.abstract?sid=d912688b-42ce-4a98-add7-c75da9368ed4

Share

     

Vocabular

Glucometru

dispozitiv portabil care este folosit de persoanele cu diabet pentru a măsura nivelul de glucoză din sânge. După ce ...

Citeste mai departe

  • Blogroll