Stiri

Greutatea la naștere și markerii de risc

Greutatea la naștere și markerii de risc pentru diabetul

01/03/2015

Apple Watch va avea functie de monitorizare a glicemiei diabeticilor

Pacienții cu diabet care folosesc instrumente de măsurare a

Diabetul zaharat poate crește riscul de accident vascular cerebral la bărbați

27/03/2012

Cercetările au relevat că bărbații cu diabet zaharat de tip 2 sub tratament cu insulină fără istoric de boli cardiovasculare prezintă un risc mai mare de accidente cardiovasculare (moarte, atacuri de inimă, accidente vasculare cerebrale) decât bărbații care au istoric de boli cardiovasculare.

În baza datelor culese prin Registrul Global REACH, cercetătorii de la Brigham and Women’s Hospital (BWH) au evaluat efectul diabetului zaharat în creșterea riscului apariției evenimentelor cardiovasculare atât la bărbați cât și la femei.

Riscul a fost estimat la femei și bărbați separat, independent de vârstă, rasă și alți factori de risc cardiovasculari.

Printre cei 64000 de pacienţi REACH eligibili, riscul de apariție a evenimentelor cardiovasculare majore (deces, infarct miocardic sau accident vascular cerebral) la 4 ani a crescut treptat la pacienţii cu diabet zaharat trataţi doar cu dietă, medicamente orale sau insulină.

Pacienții de sex masculin cu diabet zaharat de tip 2 tratați cu insulină dar fără istoric de boli cadiovasculare sunt un grup particular de risc crescut, cu o rată accelerată de noi evenimente cardiovasculare comparativ cu pacienții de sex feminin cu aceeași boală.

Rata de apariție a evenimentelor cardiovasculare la bărbații cu diabet tratați cu insulină a fost de 16% pe o perioadă de patru ani. În timp ce bărbații cu istoric de boli cardiovasculare dar fără diabet au avut o rată mai scăzută de accidente cardiovasculare, similară cu cea raportată pentru femeile cu diabet tratate cu insulină și femeile fără diabet dar cu istoric de boli cardiovasvulare (aproximativ 13%).

Cercetătorii au ajuns la concluzia că bărbații cu diabet în tratament cu insulină au avut un risc de apariție a unui prim eveniment cardiovascular mai mare cu 70% comparativ cu bărbații cunoscuți cu afecțiuni cardiovasculare, care au prezentat un eveniment recurent.

În plus, riscul calculat pentru bărbații cu diabet în tratament cu insulină a fost cu 40% mai mare decât la femei.

Pacienții cu risc mic (cu diabet care nu necesită tratament cu insulină) și pacienții cu risc foarte ridicat (care suferă atât de diabet cât și de boli cardiovasculare) nu prezintă aparent diferențe de risc în funcție de sex.

„Aceste rezultate sugerează că atât bărbații cât și femeile care suferă de diabet și au rezistență severă la insulină (necesită administrarea de insulină pentru tratament) sunt la risc crescut pentru accidente cardiovasculare, risc la fel de ridicat ca în cazul pacienților care sunt deja diagnosticați cu boli cardiovasculare”, spune Dr Jacob Udell, Divizia Cardiovasculare, de la Departamentul de Medicină BWH și cercetător principal în studiu.

„Ținând cont de faptul că numărul pacienților diagnosticați cu diabet zaharat de tip 2 care necesită insulină continuă să crească, acești pacienți au nevoie de o gestiune atentă a factorilor de risc cardiovascular pentru a evita apaiția unui potențial prim eveniment cardiovascular ” a punctat Dr Udell.

Stdiul a fost prezentat la Sesiunea Științifică Anuală 2012 de la Colegiul American de Cardiologie , care s-a desfășurat în perioada 24-26 martie în Chicago.

Sursa: http://accscientificsession.cardiosource.org/

Share

     

Vocabular

Insulina

Hormonul secretat de celulele beta din pancreas care este responsabil de metabolismul adecvat al glucozei. ...

Citeste mai departe

  • Blogroll