Stiri

Greutatea la naștere și markerii de risc

Greutatea la naștere și markerii de risc pentru diabetul

01/03/2015

Apple Watch va avea functie de monitorizare a glicemiei diabeticilor

Pacienții cu diabet care folosesc instrumente de măsurare a

Deficiența de vitamină D la copiii care suferă de obezitate și relația cu echilibrul glucidic

05/07/2012

Un articol publicat în The Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism de o echipă de cercetători de la Clinicile de Pediatrie și Medicină Internă ale Universității din Texas, SUA, arată că nivelul scăzut de vitamina D la copii, în special la cei care sunt supraponderali sau obezi, crește riscul dezvoltării rezistenței la insulin, care poate progresa către diabet. Copiii si adulții necesită cantități mai mari de vitamina D cu cât greutatea corporală este mai mare. Majoritatea copiilor au deficit de vitamina D, o problemă care este exacerbată ulterior de acumularea de țesut gras. Împreună cu asigurarea unui mod de viață sănătos care include activitate fizică și o dietă adecvată, părinții trebuie să se asigure că este atins nivelul optim al vitaminei D în sânge la copii, prin expunerea la soare sau suplimentarea prin metode specifice.

Cercetări anterioare au concluzionat că persoanele supraponderale sau obeze prezintă un grad mai mare al deficitului de vitamină D, care se asociază cu risc crescut pentru afecțiuni cardiovasculare și diabet. Aceste studii nu au explicat însă mecanismul prin care excesul de grăsime și nivelul scăzut de saturație al vitaminei D duc la devoltarea și progresia de boli cronice.

Nivelul scăzut de vitamina D determină rezistență la insulină și diabet la copiii supraponderali.

Cercetătorii au examinat asocierea dintre nivelul plasmatic al vitaminei D și obiceiurile alimentare la 498 de copii cu și fără obezitate. Au fost urmărite valorile anormale ale glicemiei și tensiunii arteriale. Mai mult, au fost măsurate nivelul vitaminei D, nivelul de glucoză și de insulină din sânge, precum și valoarea IMC (Indexul de Masă Corporală). Participanții la studiu au oferit informații despre dieta zilnică – inclusiv cantitățile consumate zilnic de băuturi carbogazoase, sucuri și lapte, fructe și legume și dacă în mod obișnuit servesc micul dejun.

Autorii studiului au arătat că 92% dintre copiii obezi care au participat în studiu aveau saturație de vitamina D (folosind testul standard de  25(OH)D) sub nivelul considerat adecvat de 30 ng/ml. 50% dintre participanți au fost clasificați ca având o deficiență cu un nivel sub 20 ng/ml. Concluzia autorilor este că obiceiul alimentar în care nu se servește micul dejun și consumul ridicat de sucuri și băuturi carbogazoase se asociază cu niveluri mai scăzute de vitamina D la copiii care suferă de obezitate.

Acest studiu subliniază relația dintre nivelul scăzut de vitamina D, greutatea corporală crescută și riscul de diabet și subliniază importanța testării nivelului de vitamina D la copii și adulți.

http://jcem.endojournals.org/content/early/2011/11/03/jc.2011-1507.abstract

Share