Stiri

Greutatea la naștere și markerii de risc

Greutatea la naștere și markerii de risc pentru diabetul

01/03/2015

Apple Watch va avea functie de monitorizare a glicemiei diabeticilor

Pacienții cu diabet care folosesc instrumente de măsurare a

Controlul glicemiei post-prandiale

03/04/2013

Controlul glicemiei post-prandiale (după masă – alimentație) în reducerea complicațiilor cardio-vasculare din diabetul de tip 2

Pacienții cu diabet (mai ales diabet de tip 2), hiperlipidemie, hipertensiune, obezitate, care sunt sedentari și fumători au risc mare pentru dezvoltarea complicațiilor cardiovasculare. S-a dovedit că abordarea agresivă a acestor factori de risc este eficientă, iar tratamentul agresiv al diabetului (adică controlul glicemic strâns) are ca rezultat creșterea longevității.

Unele cercetări au evidențiat trei factori semnificativ asociați cu mortalitatea în cazul pacienților cu diabet: control glicemic redus (HbA1c > 8%), lipsa exercițiilor fizice și fumatul. S-a dovedit, de asemenea, că la persoanele cu diabet de tip 2 incidența afecțiunilor cardio-vasculare este independent asociată cu valorile glicemiei post-prandiale sau cu valorile modificate obținute la testul de toleranță la glucoză. Specialiștii consideră că, în cazurile cu toleranță alterată la glucoză și hiperglicemie izolată post-încărcare cu glucoză prezintă un risc cardiovascular mai mare comparativ cu persoanele cu toleranță normală la glucoză. În acest sens, s-a calculat un risc de trei ori mai mare pentru stenoza de arteră carotidă decât la pacienții cu toleranță normală la glucoză.

Diabetul nu mai înseamnă numai “controlul glicemiei a jeun” sau “reducerea valorilor HbA1c”, ci și “controlul glicemiei post-prandiale”, iar specialiștii recomandă reducerea glicemiei post-prandiale maxime la valori mai mici de 135 mg/dl pentru reducerea riscului arterial și la valori mai mici de 160 mg/dl pentru reducerea riscului micro-vascular.

Astfel, controlul glicemic post-prandial trebuie inclus în strategia de prevenție și tratament a afecțiunilor cardio-vasculare. De asemenea, apariția complicațiilor în evoluția diabetului de tip 2 ar putea fi întârziată prin implementarea controlului glicemic adecvat, atât în ceea ce privește rezistența la insulină cât și asociat afectării secreției de insulină.

Autor: Strachinariu RT, Rom J Diabetes Nutr Metab Dis. 20(1):077-084

http://www.jrdiabet.ro/images/review_importance_of_prandial_glucose_regulation_in_the _management_of_cardiovascular_complications_in_type_2_diabetes_mellitus.pdf

Share