Stiri

Greutatea la naștere și markerii de risc

Greutatea la naștere și markerii de risc pentru diabetul

01/03/2015

Apple Watch va avea functie de monitorizare a glicemiei diabeticilor

Pacienții cu diabet care folosesc instrumente de măsurare a

Cercetătorii de la Institutul Karolinska au reușit să prevină dezvoltarea diabetului la șoareci

09/07/2012

Un grup de cercetare suedez de la Institutul Karolinska a reușit să prevină diabetul de tip 1 la șoareci cu predispoziție genetică pentru acsastă boală. Prin injectarea unei doze de celule special pregătite șoarecilor aflați în stadiul clinic de debut al diabetului cercetătorii au reușit să oprească distrugerea celulelor beta pancreatice, care produc insulină.

Diabetul de tip 1 este o boală autoimună în care sistemul imunitar atacă și distruge celulele beta care produc insulină. Acest lucru duce la o deficiență în producerea de insulină care trebuie apoi suplinită prin injecții. Cauza inițială a acestei boli este în prezent necunoscută.

Este totuși cunoscut faptul că celulele macrofage, un anumit tip de celule ale sistemului imunitar, au un rol activ în distrugerea celulelor pancreatice beta în diabetul de tip 1. Cu toate acestea, celulele macrofage pot prezenta, de asemenea, proprietăţi opuse; studiile anterioare au demonstrat ca celulele macrofage pot oferi protecție împotriva apariției leziunilor tisulare mediate de inflamație.

Celulele sistemului imunitar utilizează molecule de semnal denumite citokine pentru a comunica între ele, dând instrucțiuni privind modul în care celuele trebuie să acționeze. În articolul de față, publica în jurnalul științific Diabet, cercetătorii au avut ca scop să determine care sunt citokinele necesare pentru a instrui celulele macrofage să devină celule protectoare.

“Am reușit să atingem acest scop prin dezvoltarea unei combinații de citokine care să ofere celulelor macrofage abilitatea de a proteja șoarecii împotriva dezvoltării diabetului de tip 1” a declarat Robert Harris, cercetător șef la Departamentul de Neuroștiință Cinică de la Centrul de Medicină Moleculară, Institutul Karolinska. “Până în prezent nu a mai fost raportat că o astfel de terapie de transfer de celule adoptive poate fi folosită în diabetul de tip 1 și, astfel, acest studiu poate reprezenta un progres major în prevenția bolilor.”

Cercetătorii au folosit șoareci NOD, șoareci cu predispoziție genetică spre dezvoltarea spontană a diabetului de tip 1 la vârsta cuprinsă între 12-30 de săptămâni. Cercetătorii au crescut celule macrophage din celulele stem din măduva osoasă a acestor șoareci. Apoi, celulele macrofage mature au fost stimulate cu o combinație definită de citokine. Când șoareci NOD au împlinit vârsta de 16 săptămâni au fost împărțiți în 3 grupuri, un grup a fost tratat cu celule macrofage stimulate cu citokine, cel de-al doilea grup a fost tratat cu celule macrofage nestimulate și cel de-al treilea grup nu a primit niciun fel de tratament.

Șoarecii au fost monitorizați încă 12 săptămâni. Utilizând o tehnică specială de imagistică tri-dimensională, dezvoltată de Universitatea Umeå, Suedia, a putut fi vizualizat gradul de atac autoimun asupra celulelor beta în fiecare grup. La sfârșitul perioadei de monitorizare doar 25% dintre șoarecii tratați cu celule macrofage stimulate cu citokine au dezvoltat diabet de tip 1, în timp ce 83% dintre șoarecii din grupurile de control au dezvoltat această boală.

“Terapia prin celule a fost inițiată cu doar 2 săptămâni înainte ca șoarecii să dezvolte clinic diabet”, a declarat Dr. Harris. “În acest stadiu doar puține celule beta producătoare de insulină rămăseseră în pancreas și totuși am reușit să le protejăm pe acestea astfel încât șoarecii să nu dezvolte diabet. O intervenție de succes în acest stadiu avansat nu a mai fost raportat și reprezintă un rezultat semnificativ pentru studiul nostru. La momentul în care sunt diagnosticați cu diabet de tip 1 cei mai mulți dintre pacienți au pierdut majoritatea celulelor beta producătoare de insulină.”

Studiul a fost susținut financiar de Consiliul de Cercetare Suedez, Fundația Suedeză pentru Diabet la Copii și Institutul Karolinska (Swedish Research Council, The Swedish Child Diabetes Foundation, Karolinska Institutet).

http://bulletin.sciencebusiness.net/news/75792/Karolinska-researchers-prevent-mice-from-developing-diabetes

Share

     

Vocabular

Calorie

unitatea de măsură a energiei din alimente. Carbohidrații, proteinele, grăsimea și alcoolul aduc calorii în organi ...

Citeste mai departe

  • Blogroll