Stiri

Greutatea la naștere și markerii de risc

Greutatea la naștere și markerii de risc pentru diabetul

01/03/2015

Apple Watch va avea functie de monitorizare a glicemiei diabeticilor

Pacienții cu diabet care folosesc instrumente de măsurare a

Recent diagnosticat

Vestea aflării diagnosticului nu este ușoară. Diabetul zaharat face parte dintre acele afecțiuni (boli) cornice care se dezvoltă „în tăcere“, fără a fi asociat cu semne deosebite de la început. De obicei, anunțul despre valorile constant crescute ale glicemiei este ca un șoc, cu consecințe deosebite asupra vieții personale și profesionale.

Încă de la început, persoanele cu diabet află despre importanța controlului glicemic și a auto-supravegherii permanente pentru a evita variațiile glicemiei – nici prea crescută (hiperglicemie), nici prea scăzută (hipoglicemie).

Unii pacienți sau părinții lor se învinovățesc la început, neagă existența acestei boli și încearcă „tratamente“ care nu sunt aprobate sau indicate pentru scăderea glicemiei. Viața cu diabet nu este comodă, dar poate fi controlat cu ajutorul specialiștilor și cu suportul familiei și al prietenilor.

Regimul alimentar face parte din viața pacientului cu diabet. Dieta echilibrată este foarte importantă și există o mulțime de alimente și rețete de gătit speciale în cazul diabetului.

Activitatea fizică este absolut necesară! Creșterea în greutate, obezitatea și sedentarismul sunt factori de agravare a bolii. Ca și regimul alimentar, exercițiile fizice trebuie adaptate fiecărei persoane și face parte din tratament!

Alături de fiecare pacient cu diabet se găsește (sau trebuie să se găsească) o echipă de specialiști: medicul specialist în diabet și nutriție, medicul de familie, asistenta de educație în diabet, psiholog și așa mai departe.

Chiar dacă, de cele mai multe ori, medicul specialist diabetolog coordonează tratamentul și orientează pacientul către ceilalți colegi, cu toții participă la succesul terapeutic, controlul glicemiei, obținerea și menținerea stării de bine a pacienților.

Share