Stiri

Greutatea la naștere și markerii de risc

Greutatea la naștere și markerii de risc pentru diabetul

01/03/2015

Apple Watch va avea functie de monitorizare a glicemiei diabeticilor

Pacienții cu diabet care folosesc instrumente de măsurare a

Interviu cu Dr. Luana Sebestyen, medic specialist de diabet, nutriție și boli metabolice

11/10/2012

Se poate vindeca diabetul zaharat?

Diabetul zaharat nu se vindeca. Nu se cunosc cu exactitate factorii care conduc la progresia diabetului zaharat, de aceea nu există nici metode de vindecare. De asemenea, nu se poate estima nici gradul de progresie al diabetului zaharat, cu alte cuvinte nu știm dacă un pacient echilibrat în momentul de față exclusiv cu regim alimentar va necesita tratament medicamentos în câteva luni sau câțiva ani. De aceea, este imperios necesar ca pacientul diagnosticat cu diabet zaharat să urmeze controale medicale periodice la medicul specialist diabetolog pentru că numai acesta poate evalua, luând în calcul multitudinea de factori de risc asociați, stadiul de evoluție al bolii și poate recomanda măsurile necesare pentru a încetini, cât de mult posibil, evoluția bolii.

 

Care sunt complicațiile diabetului?

Complicațiile acute ale diabetului zaharat, în principal la pacienții în tratament cu insulină, sunt coma hipoglicemică (scăderea excesivă a valorii glicemiei până la pierderea stării de conștiență), cetoacidoza și coma hiperosmolară.

Pe termen lung, diabetul zaharat necontrolat poate conduce la afectarea ochilor (retinopatia diabetică), a nervilor periferici (neuropatia diabetică), a rinichilor (nefropatia diabetică), a pielii, a articulațiilor, a gingiilor și a danturii, a funcției sexuale, a sistemului digestiv, dar și a inimii și vaselor de sânge.

 

Cum imi pot controla diabetul?

Controlul diabetului înseamnă în primul rând controlul valorilor glicemiei. Astfel, prin automonitorizare glicemică cât de des este necesar (acest lucru urmând a fi stabilit cu medicul curant) veți ști cât de aproape sunt valorile glicemiei dumneavoastră de valorile considerate normale. Automonitorizare glicemică înseamnă că pacientul își poate determina singur glicemia cu ajutorul unor aparate numite glucometer, prin aplicarea unei picături mici de sânge, obținute prin înțeparea pulpei oricărui deget și aplicarea acesteia pe o bandeletă care se introduce în aparat. Frcevența determinărilor glicemice și repartiția acestora pe parcursul unei zile se stabilesc împreună cu medicul, în funcție de echilibrul glicemic, tipul de tratament, repartiția meselor și a efortului fizic.

 

Este important regimul în diabetul zaharat?

Regimul alimentar este foarte important în diabetul zaharat. În fapt, nu este vorba despre un regim alimentar propriu-zis ci despre schimbarea comportamentului alimentar prin eliminarea unor tipologii comportamentale nesănatoase legate de alimentație. Recomandările nutriționale nu diferă de cele pentru persoanele fără diabet zaharat. Evitarea dulciurilor concentrate, a grăsimilor saturate (provenite de la animale) în exces, a alimentelor preparate termic incorect (de exemplu, prăjeli), adăugarea de sare în exces sunt valabile pentru menținerea sănătății în general. Este important ca stilul de alimentație să se adapteze nevoilor fiecărui individ în parte. Acest lucru se face tot sub îndrumarea atentă a medicului specialist diabetolog și nutriționist luând în calcul activitatea profesională a pacientului, obiceiurile alimentare și religioase, efortul fizic și greutatea corporală.

 

A răspuns întrebărilor diabetonline.ro Dr. Luana Sebestyen, medic specialist de diabet, nutriție și boli metabolice (adresa cabinet: str Alexandru Philippide nr. 5, București, tel. 0722979237)

Share

     

Vocabular

Insulina

Hormonul secretat de celulele beta din pancreas care este responsabil de metabolismul adecvat al glucozei. ...

Citeste mai departe

  • Blogroll